Bănci și Asigurări

Estimarile pietei sunt diferite: cati clienti vor adera la fondurile private de pensii obligatorii?

Estimarile pietei sunt diferite: cati clienti vor adera la fondurile private de pensii obligatorii?

Click pentru imaginea marita

08.10.2007, 02:03 12

Numarul clientilor va influenta decisiv ritmul de acumulare a contributiilor si implicit performanta de la start a acestor fonduri, spun companiile de administrare.
Acestea si-au majorat in ultima perioada estimarile privind numarul de clienti ce vor fi atrasi, bazandu-si optimismul pe ritmul peste asteptari al vanzarilor. ING Pensii estimeaza chiar ca numarul total de participanti s-ar putea apropia de 4 milioane.
"In urmatoarea luna de zile, probabil ca 60%-70% dintre clientii de pe piata vor fi semnat deja pentru un fond. Pana acum, vanzarile ne depasesc estimarile initiale. In aceste conditii, numarul total de participanti ar putea creste peste asteptari, pana la aproape 4 milioane de clienti", a declarat pentru ZF Bram Boon, presedintele Consiliului de Administratie la ING Fond de Pensii.
Conform declaratiilor proprii, ING Pensii incheiase pana joia trecuta peste 400.000 de acte unice de aderare. Pentru intreaga perioada de patru luni, ING tinteste un numar de peste un milion de clienti.
Acelasi obiectiv il au si cei de la Allianz-Tiriac Pensii Private, care incheiasera peste 320.000 de contracte pana joia trecuta. Insa conducerea companiei nu este la fel de optimista privind numarul de participanti ce vor putea fi atrasi de fondurile private de pensii.
"Estimarea noastra pentru numarul total de clienti ce vor fi atrasi este de 3-3,2 milioane. Acest numar poate ajunge pana la maxim 3,5 milioane, dar cresterea sa va depinde in mod decisiv de campania publica de informare. Am dubii ca se poate ajunge la maximul de 4 milioane de clienti", a afirmat pentru ZF Crinu Andanut, CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private.
Conform datelor existente la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), piata totala teoretica in acest moment este de 4,2 milioane de persoane eligibile, care au sub 45 de ani si platesc contributii sociale de pensii.
Cele mai pesimiste asteptari privind numarul de clienti la fondurile pensiilor obligatorii le are chiar Ministerul Finantelor, care a fundamentat bugetul pe 2008 al Romaniei luand in calcul un numar de participanti de 2,3 milioane, mai mic chiar si decat al celor mai conservatori administratori de pensii private obligatorii.
Conform unei analize a ZF, pe baza datelor furnizate de Comisia Nationala de Prognoza si a estimarilor companiilor de administrare, contributiile ce vor fi virate anul viitor catre fondurile private de pensii vor fi intre 181 si 401 milioane de euro, in functie de numarul de participanti si lungimea perioadei de colectare. Acesta este de fapt si impactul bugetar al reformei, pentru primul an, pentru ca banii vor fi practic mutati din bugetul public de pensii catre administrare privata.
Intr-un scenariu pesimist, adica 2,5 milioane de participanti si o perioada de colectare de numai sapte luni, fondurile ar putea aduna doar 181 mil. euro din contributii.
La polul opus, un scenariu optimist ia in calcul 4 milioane de participanti si un start al colectarii inca din luna martie, adica 10 luni de contributii, situatie in care sumele virate catre fonduri ar putea ajunge la 401 mil. euro.
Un scenariu moderat arata contributii de 291 mil. euro. De altfel, reprezentanti ai Ministerului de Finante au afirmat ca un impact bugetar intre 250 si 300 de milioane de euro este cel mai probabil dintre toate scenariile vehiculate pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO