Bănci și Asigurări

Eugen Sinca, analist-şef al BCR: Estimarea noastră de bază privind creşterea economică este de 2,3%, sub nivelul de anul trecut

Eugen Sinca, analist-şef al BCR: Estimarea noastră de...

Autor: Claudia Medrega

05.02.2014, 12:08 135

Prioritatea României în 2014 este accelerarea creşterii economice în condiţii de stabilitate financiară. Estimarea noastră de bază privind creşterea economică este de 2,3%, sub nivelul de anul trecut, dar în condiţiile în care privatizările companiilor de stat vor continua, absorbţia fondurilor europene se va îmbunătăţi, iar anumite zone din mediul privat de afaceri vor deveni mai competitive România are şansa egalării performanţei economice din 2013, deci un avans al PIB-ului de aproximativ 3%.

Doi ani la rând cu creşteri economice de 3% ar accelera procesul de creare de noi locuri de muncă şi ar duce rata nominală de creştere a salariilor peste nivelul de 5% din prezent, care oricum nu se simte în economie.

Inflaţia va creşte de la 1-1,5% în primele luni ale anului spre 3,5-4% în luna decembrie, pe măsură ce noua recoltă agricolă, mai slabă decât cea din 2013, va pune presiune asupra preţurilor, iar scumpirea energiei va continua.

Relaxarea politicii monetare a BNR va fi concentrată, cel mai probabil, în primul trimestru al anului şi se va axa mai ales pe diminuări ale rezervelor minime obligatorii pentru lei.

Menţinerea deficitului de cont curent în jurul nivelului de 1,3% din PIB este esenţială într-un an în care Fed va reduce gradual stimulii monetari furnizaţi economiei americane, iar investitorii străini vor diferenţia tot mai mult între ţările cu fundamente macroeconomice solide şi ţările vulnerabile. În acest context, relaxarea politicii monetare a BNR ar trebui să aibă loc fără afectarea economisirii interne, un element de bază în ecuaţia reducerii dependenţei României de fluxurile externe de capital privat.

Datoria externă totală se va reduce uşor de la un nivel estimat de 98 mld. euro în 2013 (69% din PIB) la 93 mld. euro în 2014 (63% din PIB) pe fondul rambursării creditului către FMI şi al procesului de dezintermediere financiară pe componenta de euro. Dintre toate sectoarele instituţionale, doar guvernul ar putea contracta datorie externă nouă în 2014 prin emiterea de euroobligaţiuni în prima parte a anului, când lichiditatea internaţională va fi în continuare bună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO