Bănci și Asigurări

Euro a castigat singur aproape 1.000 de lei in doua zile

24.02.2005, 00:00 15

Leul a continuat sa slabeasca si ieri fata de euro, cat si fata de dolar, pe fondul unor cumparari mai mari ale clientilor.



Euro a mai castigat 414 lei, fiind evaluat de BNR la 36.768 de lei.



In ultimele doua zile euro s-a intarit cu 924 de lei, dupa ce inregistrase o depreciere sensibila, imediat dupa interventia BNR care a urcat cursul cu 7% in trei zile.



Dolarul a castigat 330 de lei, cursul sau urcand pana la 27.830 de lei. Aprecierea sa a fost alimentata atat de intarirea euro, cat si de scaderea curslui dolar/euro pe pietele internationale. Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 36.900/37.000 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand pana la o maxima a zilei de 37.350/ 37.500 de lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut ordine de vanzare, euro slabind pana la 36.600/ 36.800 de lei la inchiderea pietei.



"Ordinele de vanzare de la sfarsitul sedintei nu au fost substantiale, insa piata reactioneaza usor. Nu ma astept la o scadere sensibila nici in zilele urmatoare, insa totul depinde de ordinele clientilor. Volumele tranzactionate ieri au fost in media unei zile normale", a comentat un dealer.



Piata a continuat sa inregistreze deficite si marti. Vanzarile de valuta catre clienti au totalizat 94 mil. euro, depasind cumpararile de la acestia cu 22 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut pana la 168 mil. euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 260 mil. euro.



Pe piata la termen de la Sibiu contractele leu/euro cu scadenta in martie au fost tranzactionate la cotatii intre 36.100 si 36.743 de lei pentru un euro.



Pe pietele internationale dolarul a inregistrat ieri o apreciere sensibila fata de euro, dupa ce bancile centrale ale Japoniei, Coreii de Sud si Taiwanului au comunicat ca nu vor vinde dolari in urmatoarea perioada. Cursul a coborat astfel de la o maxima de 1,3273 dolari/euro pana la 1,3210 dolari/euro, nivel considerat prag suport. In cazul in care cursul va sparge acest prag, analistii prevad o intarire a dolarului pana la nivelul de 1,3180 dolari/euro, considerat un prag suport important.



Banca Centrala a intervenit si ieri pe piata monetara, atragand depozite in valoare de 10.000 de miliarde de lei. Dobanda medie a coborat in continuare, ajungand la 10,17% pe an. Dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 4% si 6% pe an, pe fondul unei lichiditati mari a pietei, specifica sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO