Bănci și Asigurări

Euro a iesit cu un castig de 200 de lei

24.05.2004, 00:00 22



Moneda europeana a incheiat saptamana trecuta cu o apreciere considerabila in raport cu leul, cursul castigand peste 200 de unitati vineri fata de luni. Banca Nationala a calculat vineri un curs de 40.706 lei/euro, cu 109 unitati mai mult decat la cotatia precedenta.



Moneda americana a fost evaluata de BNR vineri la 33.808 lei, cu 203 unitati mai putin decat la cotatia anteriora.



Aprecierea monedei europene la Bucuresti a fost alimentata de evolutia cursului euro/dolar pe pietele internationale. Posibilitatea ca Banca Federala a Statelor Unite sa amane cresterea dobanzilor datorita mentinerii pretului petrolui brut la peste 40 de dolari/tona a redus apetitul pentru dolari al investitorilor. Astfel, cursul a urcat constant incepand de vineri, si a ajuns in week-end pana la 1,2035 dolari/euro.



Dupa cresterea cursului de saptamana trecuta, aprecierea leului fata de euro calculata de la inceputul anului a scazut la 1%. In aceeasi perioada, dolarul s-a apreciat fata de leu cu 3,7%. Comparativ cu aceasi perioada a lui 2003, aprecierea dolarului fata de leu este de 5,8 procente. In decurs de un an, cursul leu/euro consemneaza o crestere de 8%.



Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis vineri in cotatii de 40.630/40.660 de lei/euro, putin peste nivelul inchiderii din ziua precedenta.



Pe piata monetara excedentul de lichiditati pe termen scurt (generat de apropierea sfarsitului perioadei de rezerve obligatorii) s-a mentinut, ceea ce a determinat scaderea sensibila a dobanzilor la depozitele pe o zi, care au ajuns sa oscileze intre 13,88% si 17,38% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO