Bănci și Asigurări

Euro a spulberat ieri pragul de 3,5 lei

22.11.2007, 18:45 13

Euro a facut un nou salt pe piata de la Bucuresti, urcand cu 1,3% pe parcursul sedintei de ieri, pana la un nou maxim al ultimelor 14 luni, de 3,54 lei.
Desi cursul leu/euro marcheaza acum o crestere cu aproape 14% de la minimul inregistrat la inceputul lui iulie, BNR si Guvernul privesc cu destula detasare aceasta evolutie, considerand ca nivelurile din vara erau nesustenabile. In schimb, nivelul actual al cursului ar reflecta mai bine fundamentele economice si sprijina si competitivitatea exporturilor.
"Deprecierea (leului, n. red.) este normala, intrucat moneda nationala se reintoarce de la nivelul nesustenabil atins in luna iulie. Ceea ce se intampla in acest moment face parte din procesul normal de corectie catre un nivel mai compatibil cu indicatorii fundamentali ai economiei Romaniei", a spus Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, citat de Reuters.
Deprecierea rapida a leului a luat prin surprindere piata, in conditiile in care analistii vedeau la inceputul lui noiembrie un ritm mai lent de corectie si dadeau o probabilitate destul de mica atingerii nivelului psihologic de 3,5 lei pentru un euro. Acest prag a fost depasit ieri in viteza, cotatiile urcand pana la 3,5450 lei pentru un euro, dupa ce piata se consolidase la niveluri de 3,49 lei pentru un euro de la sfarsitul saptamanii trecute.
Si premierul Tariceanu a aratat ieri ca aprecierea euro pana la 3,5 lei "nu este un lucru rau", intrucat va ajuta exportatorii si va "pune frana la anumite importuri".
Leul a fost ieri lovit de o noua intensificare a aversiunii fata de risc la nivel regional, investitorii financiari straini inchizandu-si pozitiile si pe pietele vecine. Analistii avertizau inca de lunile trecute ca, pe fondul inrautatirii fundamentelor economice (incetinirea cresterii PIB, reinflamarea inflatiei, cresterea exploziva a deficitului de cont curent si acoperirea tot mai slaba a acestuia prin investitii straine directe), leul ar putea sa fie afectat intr-o masura mai mare de corectiile regionale.
BNR nu da deocamdata semne de ingrijorare in privinta vitezei cu care evolueaza corectia de curs, in conditiile in care leul a pierdut 6,7% in fata euro numai de la inceputul acestei luni. In primele trei saptamani din noiembrie, cursul a urcat de la 3,31 la 3,54 lei.
"In decizia de politica monetara din ianuarie ne vom orienta in continuare inspre intarirea mixului de politici, ramanand sa vedem pana atunci cum vor evolua executia bugetara si cursul de schimb", a declarat ieri Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. El a aratat ca se asteapta ca inflatia va cobori in decembrie si spune ca o majorare de dobanda mai mare in octombrie ar fi putut alimenta speculatiile privind o ingrijorare exagerata a BNR. In octombrie, BNR a majorat dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, pana la 7,5% pe an.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5393 lei pentru un euro, cu 4,45 bani, respectiv 1,27%, peste nivelul din ziua precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO