Bănci și Asigurări

Euro atinge un nou minim. Cand incep fluctuatiile de care vorbeste BNR?

28.07.2005, 19:28 12

Leul greu cantarea ieri cu 1,75 de bani mai mult in raport cu euro, marcand atingerea unui nou minim al cursului monedei europene in cele aproape opt luni din acest an, precum si una dintre cele mai mari aprecieri inregistrate intr-o singura zi.

Banca Nationala a calculat un curs de 3,5272 lei noi pentru un euro, in scadere cu 0,0175 unitati fata de ziua precedenta. Cotatiile s-au inscris pe un trend descendent insa de la deschiderea pietei valutare, cand se situau la 3,5380/3,5420 lei noi pentru un euro. In cateva ore, ordinele de vanzare preponderente au dus euro in jos, pana la niveluri de 3,5210/3,5260 lei noi pentru un euro.

In acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a tinut sa precizeze ca declaratiile de saptamana trecuta privind mentinerea unei tendinte de apreciere moderata a leului se refereau la aprecierea in termeni reali, pe termen lung, a monedei nationale si nu in termeni nominali.

El admite ca scaderea constanta a cursului in ultimele patru saptamani ii contrazice afirmatiile de la sfarsitul lunii iulie privind limitarea potentialului de apreciere nominala a leului, insa afirma ca si eventualele asteptari de pe piata privind mentinerea acestui trend pot fi contrazise. "Astazi (n.r. - ieri) nu este ultima zi din luna", a comentat sec Isarescu.

Guvernatorul atrage atentia ca exemplul dat saptamana trecuta cand spunea ca absenta interventiilor BNR pe piata valutara ar putea provoca fluctuatii ale cursului de pana la 20% era "un exemplu pur teoretic".

"N-ar trebui sa se inteleaga ca ar fi un pericol iminent in acest sens, insa nici nu inseamna ca ar trebui sa asteptam pana sa ajungem acolo", a declarat Mugur Isarescu.

El spune ca exemplul era menit sa explice de ce nu poate adopta BNR o strategie de tintire pura a inflatiei si de ce nu poate lasa cursul complet liber.

"Inflatia este inca ridicata, asa ca avem de facut dezinflatie pana sa ajungem la faza de mentinere a stabilitatii preturilor, adica cea pentru care este buna tintirea inflatiei", explica Isarescu.

Seful bancii centrale a mai tinut si sa contrazica "impresiile" ca BNR isi doreste aprecierea cursului pentru a lupta cu inflatia.

Chiar si asa, Banca Nationala nu poate spune ca este nemultumita de ajutorul pe care intarirea leului il poate da prin atenuarea presiunilor inflationiste. Problema tine de masura in care importatorii isi ajusteaza preturile in functie de evolutia cursului, experienta aratand ca acestia prefera sa-si conserve marje mari de profit mentinand cursuri "proprii" atunci cand vand marfuri cu preturile exprimate in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO