Bănci și Asigurări

Euro coboara din nou sub nivelul de 3,52 lei

Euro coboara din nou sub nivelul de 3,52 lei
10.08.2006, 18:51 13

BNR a calculat ieri un curs de 3,5172 lei pentru un euro, cu 0,99 bani sub nivelul din ziua anterioara. Dolarul a pierdut 1,3 bani, coborand pana la 2,7332 lei.
Pe piata valutata interbancara, euro a coborat din nou sub nivelul suport de 3,52 lei, inca de la deschiderea sedintei de tranzactionare.
Dupa ce a inceput ziua la 3,5140/ 3,5190 lei, euro a castigat teren sustinut de ordine de cumparare. Astfel, cotatiile au urcat pana la un maximum al zilei de 3,5250/3,5300 lei pentru un euro. La acest nivel au aparut in piata interese de vanzare de valuta, iar euro a pierdut terenul castigat in primele ore, intorcandu-se la 3,5130/3,5180 lei, nivel la care piata s-a stabilizat.
Piata a inregistrat marti un deficit de 17 milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 576 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a urcat la 367 de milioane de euro, astfel ca volumul total tranzactionat pe piata a fost de 943 de milioane de euro. Pe piata la termen de la Sibiu, euro era cotat ieri pentru scadenta septembrie la 3,53 lei, la nivelul din zilele precedente.
BNR a anuntat ieri o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit la trei luni, prin care si-a propus sa atraga din piata 600 de milioane de lei (echivalentul a 170 de milioane de euro). In piata, dobanzile pe termen scurt au coborat usor, osciland intre 8,5% si 10% pe an pentru depozitele pe o zi.
Dealerii asteapta intrari importante de lichiditati, in conditiile in care astazi este programat sa ajunga la scadenta un depozit de aproape 4,2 miliarde de lei, atras de BNR la inceputul lunii.
La inceputul saptamanii, banca centrala a organizat o licitatie pentru atragerea de depozite la o luna. Numai doua banci comerciale au participat la licitatie, plasand la BNR putin peste 100 de milioane de lei, o suma modica. Odata cu ajungerea la scadenta a plasamentelor mai vechi facute la BNR, dealerii vor putea sa-si reorienteze lichiditatile, astfel ca si presiunea pe dobanzi ar trebui sa scada.
Dobanzile inalte au facut leul un plasament mai atractiv pentru jucatorii straini, iar in conditiile in care inceputul lui august a adus si intrari de valuta mai mari pe casele de schimb valutar, din partea muncitorilor romani intorsi in tara pentru concedii, moneda locala a inregistrat intariri sensibile in fata euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO