Bănci și Asigurări

Euro continua sa se aprecieze

20.04.2005, 17:56 15

Leul a inregistrat ieri deprecieri atat fata de euro, cat si fata de dolar, pe fondul unor ordine de cumparare de valuta mai mari provenite de la clientii comerciali.

Banca Nationala a calculat un curs de 36.312 lei pentru un euro, cu 139 de lei mai mult decat cotatia precedenta. Aceasta a fost a patra zi consecutiva de apreciere pentru euro.

Dolarul a castigat 83 de lei, cursul urcand pana la 27.953 de lei, in conditiile in care nu a inregistrat evolutii marcabile pe pietele internationale.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 36.150/ 36.200 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Inca din primele ore ale sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat rapid pana la o maxima a zilei de 36.300/36.350 de lei pentru un euro, pe fondul unui interes mai mare de cumparare de valuta. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare euro a slabit usor, piata inchizandu-se in cotatii de 36.280/36.330 de lei pentru un euro.

"Piata a fost destul de linistita ieri, volumele tranzactionate inscriindu-se in media unei zile normale. Este de asteptat ca tendinta de apreciere a euro sa continue, dat fiind interesul de cumparare manifestat ieri de clientii comerciali", a apreciat un dealer.

Volumul operatiunilor interbancare a scazut constant in ultimele zile, ajungand la 120 de milioane de euro in sedinta de luni. Piata a inregistrat un deficit de sase milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 89 de milioane de euro. Volumul total tranzactionat pe piata a fost de 209 milioane de euro.

Pe piata de la Sibiu contractele futures leu/euro cu scadenta la sfarsitul lui iunie au fost tranzactionate in cotatii de 36.040-36.060 de lei/euro, in crestere usoara fata de ziua precedenta.

Pe pietele internationale cursul a oscilat intr-o banda ingusta, intre 1,3036 dolari/euro (maxima zilei) si 1,2990 dolari/euro. Analistii considera ca deprecierea sensibila a dolarului a fost alimentata de ordine automate de vanzare, in conditiile in care cursul a inceput sa urce dupa publicarea unor date dezamagitoare privind perspectiva de crestere a economiei americane.

Banca Nationala nu a mai intervenit ieri pe piata monetara pentru sterilizarea excesului de moneda, dupa ce la licitatia de luni a atras 27.800 mld. lei (echivalentul a 768 mil. euro), la o dobanda medie de 7,99% la pe an. In acest context, dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 3% si 6% pe an. Cererea de lichiditate este scazuta, datorita apropierii sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO