Bănci și Asigurări

Euro creste cu sprijinul discret al BNR

01.04.2005, 00:00 13


Euro a continuat sa se aprecieze si ieri, cursul urcand cu 113 lei, pana la 36.825 de lei pentru un euro. Dealerii spun ca cel mai probabil BNR a intervenit din nou in piata pentru sustinerea cursului, insa interventia ar fi fost de o amploare mai mica.


Dolarul a castigat 90 de lei, fiind evaluat de BNR la 28.429 de lei, in conditiile in care cursul dolar/euro pe pietele internationale a inregistrat fluctuatii usoare.


Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 36.650/36.750 de lei pentru un euro, aproape de nivelul inchiderii din ziua precedenta. Pe parcursul sedintei de tranzactionare cotatiile au urcat pana la o maxima a zilei de 36.850 de lei/euro. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 36.720/36.820 de lei pentru un euro.


"Dupa toate aparentele BNR a intervenit din nou pentru sustinerea cursului, cumparand aproximativ 20 de milioane de euro. Cursul are potential de scadere din fluxurile comerciale, insa totul depinde daca va mai fi sustinut sau nu. Volatilitatea pietei s-a ameliorat fata de zilele anterioare, ajungand la normal", a comentat un dealer.


Volumele tranzactionate pe piata miercuri au inregistrat o crestere substantiala. Cumpararile de la clienti au depasit vanzarile catre acestia cu zece milioane de euro, totalizand 153 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a crescut pana la 301 mil. euro, peste media zilnica a lunii precedente, in conditiile in care banca centrala a intervenit masiv in piata.


Pe piata de la Sibiu, pretul contractelor futures cu scadenta la sfarsitul lunii iunie a scazut usor, euro fiind cotat la 36.100 - 36.300 de lei.


Pe pietele internationale cursul a coborat ieri pana la 1,2910 dolari pentru un euro. Pe parcursul zilei cotatiile au urcat din nou, ajungand pana la 1,2970 dolari/euro. Cursul oscileaza intr-o banda ingusta de cateva zile, in timp ce analistii se asteapta ca pe termen scurt dolarul sa se intareasca pana la 1,28 dolari/euro.


Banca Nationala a intervenit ieri pe piata monetara atragand depozite la o luna la o dobanda de 8% pe an, fara sa stabileasca un plafon maxim. In aceste conditii, bancile au plasat depozite in valoare de 22.000 mld. lei (aproximativ 598 de milioane de euro). Inainte de aceasta noua schimbare de politica, BNR atragea depozite in limita unui plafon dinainte stabilit, creand astfel competitie intre banci pentru a-si plasa fondurile, ceea ce a contribuit decisiv la scaderea dobanzilor. Dealerii spun ca, prin aceasta decizie, BNR stabileste practic doua dobanzi - cea la care opereaza in piata (8%) si cea de politica monetara (14,5%).


Dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 5% si 8% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO