Bănci și Asigurări

Euro face un salt de 1% si se intoarce la 3,3 lei

Euro face un salt de 1% si se intoarce la 3,3 lei
05.09.2007, 17:56 13

Cursul leu/euro a urcat ieri energic, jucatorii cumparand agresiv valuta dupa ce in ultimele zile s-au acumulat mai multe informatii nefavorabile pentru leu.
Euro a urcat la Bucuresti pe parcursul sedintei de tranzactionare cu aproape 4 bani, respectiv peste 1%, in conditiile in care s-au tranzactionat volume semnificative. Astfel, spre sfarsitul sedintei de tranzactionare euro trecuse de 3,3050 lei, dupa ce incepuse ziua sub 3,27 lei. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de euro din luna mai.
"In piata au aparut ordine de cumparare de valuta inca de luni, dupa publicarea studiului Standard&Poor's. Clientii nerezidenti au continuat ieri sa isi inchida pozitiile pe leu, dupa publicarea datelor privind cresterea economica, care s-a suprapus pe o deteriorare a sentimentului regional. Cresterea cotatiilor a atras si ordine tehnice de cumparare din partea clientilor locali", a comentat un dealer.
Dupa cresterea rapida de ieri, dealerii spun ca nu este exclus sa vedem euro chiar si la 3,3 lei, insa evolutia cursului pe piata locala ramane dependenta de contextul international. Astfel, daca pietele straine se calmeaza, am putea sa vedem din nou o apreciere a monedelor din regiune, care va favoriza si leul.
Deprecierea leului a survenit astfel pe fondul unui mix nefavorabil. Contextul international a alimentat deprecierea leului, in conditiile in care temerile legate de efectele crizei de lichiditati determinate de problemele de pe piata imobiliara americana au revenit in atentie. Zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat in ultimele doua zile de asemenea deprecieri in fata euro, insa de mai mica amploare.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 3,2680/3,27 lei pentru un euro. Inca de la primele ore au aparut in piata interese de cumparare de valuta, care au determinat cresterea cotatiilor. Cand euro a atins 3,29 lei, jucatorii straini au inceput sa cumpere puternic valuta, fiind probabil declansate o serie de ordine tehnice (stop loss). Astfel, euro a urcat pana la un maxim de 3,3070 lei pentru un euro. La sfarsitul zilei tensiunea pe piata s-a atenuat, iar cotatiile au coborat usor, spre 3,3050 lei pentru un euro, jucatorii evitand sa mai faca miscari agresive. Volumele tranzactionate ieri pe piata au fost semnificative.
BNR a calculat la Bucuresti un curs de 3,2924 lei pentru un euro, cu 3,07 bani mai mult decat in ziua precedenta. Dupa ce a pierdut 0,9% la cursul oficial, euro s-a intors la nivelul de la inceputul lunii mai. Dolarul a urcat ieri cu 3,02 bani, pana la 2,4222 lei.
Saptamana trecuta leul nu a reusit sa beneficieze de o imbunatatire a apetitului investitorilor straini pentru plasamentele pe pietele emergente, dealerii suspectand BNR de interventii pe piata valutara. De altfel, BNR a anutat la inceputul saptamanii o crestere record a rezervei valutare, cu 2,2 miliarde de euro in august, ceea ce a intarit ipotezele privind cumpararile de pe piata valutara.
Daca in prima jumatate a anului trendul de apreciere puternica a leului i-a determinat pe multi analisti sa spuna ca sfarsitul anului ar putea sa aduca un curs de 3 lei pentru un euro, anticipatiile s-au inversat in ultimele luni. Aceasta dupa ce aprecierea cursului a determinat adancirea deficitului comercial, care a alimentat si deficitul de cont curent. In paralel, investitiile straine directe au crescut mai incet, acoperind tot mai putin din deficitul extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO