Bănci și Asigurări

Euro revine peste cota de 3,65 lei

22.11.2005, 19:31 7

Euro a facut ieri un salt de 171 de lei vechi, cursul calculat de BNR ajungand la 3,6561 lei noi (36.561 lei vechi).

Moneda europeana a revenit peste pragul de 3,65 lei, sub care oscilase mai bine de o saptamana, sub influenta interventiilor bancii centrale pe piata monetara care au atras vanzari de valuta pentru plasarea leilor la dobanzile mai ridicate.

Piata valutara s-a deschis ieri cu cotatii in crestere usoara, la niveluri de 3,6430/3,6480 lei pentru un euro, fata de 3,6420/3,6470 lei pentru un euro la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri. Trendul s-a mentinut ascendent si pe parcursul zilei, sub presiunea ordinelor de cumparare de valuta.

Asteptarile privind un nou episod de apreciere a leului nu se confirma inca, cererea de valuta pentru finantarea importurilor de sezon provocand din nou cresteri ale cursului. Totusi, perspectiva unei intariri a monedei nationale se mentine.

Daca la sfarsitul saptamanii trecute leul consemna o apreciere de 8,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ieri aprecierea continuase sa se subtieze, ajungand la 8,3%.

De altfel, in decurs de o luna leul a pierdut 1,17 puncte procentuale in raport cu euro, in conditiile in care ultimele doua operatiuni de sterilizare derulate de banca centrala au intors din drum cursul care tot tindea sa se apropie de 3,7 lei pentru un euro.

Spre deosebire de moneda europeana, dolarul a inregistrat ieri o scadere de 200 de lei vechi, fiind cotat la 3,0950 lei noi dupa o saptamana in care rezistase peste pragul de 3,1 lei pe fondul intaririi consemnate pe pietele externe in raport cu euro. Chiar si asa, dolarul pastreaza o apreciere de 3% fata de leu in decursul ultimei luni.

Ieri, euro era cotat pe pietele internationale la 1,1834 dolari, in crestere usoara.

Banca centrala este interesata de mentinerea unui anumit "stoc" de apreciere a leului, in contextul presiunilor inflationiste in crestere, insa in acelasi timp ii poate fi de ajutor o ajustare a tendintei de intarire a leului, avand in vedere ca lupta cu inflatia va reclama si anul viitor apelarea la parghia cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO