Bănci și Asigurări

Euro scade, dolarul il urmeaza

05.08.2004, 00:00 21



Banca Nationala a calculat ieri un curs de 41.010 lei pentru un euro, cu 26 de unitati mai putin decat la cotatia anteriora. Dolarul a inregistrat ieri o depreciere de 104 de unitati, pana la un curs de 34.128 de lei.



Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 41.070/41.100 de lei/euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Inca din primele ore ale sedintei de tranzactionare au predominat ordinele de vanzare, cotatiile inscriindu-se pe un trend descendent. Intrucat banca centrala nu a intervenit ieri pe piata, cotatiile au scazut sub presiunea excedentului de vlauta care se mentine pe piata. "Piata a fost calma ieri. Pe tot parcursul sedintei s-a vandut constant, cotatiile coborand treptat. Volumele tranzactionate se inscriu in media unei zile normale", a comentat un dealer. In aceste conditii, piata s-a inchis in cotatii de 40.950/40.985 de lei/euro. Banca Nationala a intervenit in ultimele saptamani pentru a atrage excedentul de pe piata de fiecare data cand acesta ameninta sa impinga cursul in jos destul de mult incat sa pericliteze tinta de apreciere numai in termeni reali a leului. Jucatorii s-au adaptat acestui program, preferand sa detina pozitii lungi pe valuta, in asteptarea unei interventii a BNR, cand pot sa vanda in conditii mai bune de pret. Aceasta adaptare explica variatiile ample ale volumelor tranzactionate pe piata, si mentinerea cursului intr-o banda ingusta de oscilatie.



Volumele tranzactionate pe piata valutara au inregistrat marti o crestere substantiala, alimentata de cumpararile masive de valuta de la clienti si de interventia bancii centrale. Volumul operatiunilor interbancare a ajuns marti la 418 milionae euro. Cumpararile de valuta de la clienti au totalizat 135 de milioane de euro, depasind vanzarile cu 63 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat marti a ajuns la 554 de milioane de euro.



Pe pietele internatioanle dolarul si-a continuat aprecierea fata de euro. Cursul a coborat ieri de la 1,2053 dolari/euro pana la 1,1970 dolari/euro. Analistii considera ca dupa spargerea pragului de rezistenta la un curs de 1,1990 dolari/euro, moneda americana s-ar putea intari pana la 1,1900 dolari/euro.



Pe piata valutara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat ieri intre 18,50% si 20,50%. Dobanzile la depozitele pe o saptamana au oscilat in aceeasi banda. Banca Nationala nu a organizat ieri o licitatie pentru atragerea excesului de moneda din piata.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO