Bănci și Asigurări

Euro se apropie de 36.000 de lei

14.04.2005, 19:36 5

Cursul oficial leu/euro a coborat ieri pana la 36.113 lei pentru un euro, cu 138 de lei mai putin decat in ziua precedenta. Pe piata monetara cotatiile au coborat insa pana la 36.060 de lei pentru un euro (la cumparare), iar dealerii spun ca leul va continua sa se intareasca.

Dolarul a pierdut 33 de lei, fiind evaluat de banca centrala la 27.903 lei, dupa ce a inregistrat o apreciere usoara pe pietele internationale.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 36.180/ 36.210 lei pentru un euro. In primele ore ale sedintei de tranzactionare au aparut ordine de cumparare de valuta, cotatiile urcand usor. Ulterior trendul s-a inversat, cotatiile coborand pana la o minima a zilei de 36.060/36.110 lei pentru un euro. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 36.090/36.140 de lei pentru un euro.

"Pe piata exista un usor deficit de valuta, astfel incat este greu de prevazut unde se va duce cursul. Sentimentul este de apreciere a leului, insa lucrurile se vor clarifica abia in zilele urmatoare. Piata a fost calma si ieri, volumele tranzactionate inscriindu-se in media ultimelor zile", a apreciat un dealer.

Piata a inregistrat marti un deficit de trei milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 98 de milioane de euro. Acesta vine insa dupa o serie de deficite zilnice mai mari. Volumul operatiunilor interbacare a fost marti de 162 de milioane de euro, sensibil sub nivelul inregistrat in prima zi a saptamanii. Astfel, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 260 de milioane de euro.

Pe piata de la Sibiu, contractele futures leu/dolar cu scadenta la sfarsitul lui iunie au fost tranzactionate in cotatii de 35.900 - 35.950 de lei, sub cursul oficial, ceea ce lasa sa se inteleaga ca operatorii spera intr-o intarire a leului in acest interval.

Pe pietele internationale cursul a coborat la 1,2905 dolari pentru un euro. Investitorii asteptau ieri publicarea unui nou set de date privitoare la evolutia economiei americane. Cursul a coborat chiar in contextul in care au fost publicate stenogramele sedintei din martie a Consiliului de Administratie al Bancii Federale a Statelor Unite, care au risipit sperantele privind accelerarea ritmului de crestere a dobanzii de interventie.

Banca centrala nu a intervenit nici ieri pe piata monetara pentru sterilizarea excesului de lei, astfel ca dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat in continuare intre 5% si 7% pe an. Dealerii spun ca banca centrala ar putea sa lase mai multa lichiditate in piata in vederea licitatiei pentru vanzarea de titluri de stat, care va avea loc azi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO