Bănci și Asigurări

Euro se consolideaza peste pragul de 4,3 lei

Euro se consolideaza peste pragul de 4,3 lei
02.02.2009, 17:23 14

Euro a oscilat ieri intr-o banda ingusta in jurul pragului de 4,3 lei, iar dealerii considera ca piata s-ar putea opri cel putin o perioada la aceste niveluri, inainte de a se cristaliza o noua directie pentru curs.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2987 lei pentru un euro, cu 2,12 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 5,58 bani, urcand la 3,3770 lei.
"Nu cred ca piata este dispusa acum sa incerce spargerea nivelului de rezistenta de 4,35 lei pentru un euro", apreciaza Dragos Balaci, dealerul-sef al RBS Bank.
Volumele tranzactionate ieri la Bucuresti au fost in media ultimelor zile, piata fiind destul de calma.
Inca de vinerea trecuta euro a urcat puternic la Bucuresti, acoperind intr-o singura sedinta de tranzactionare intervalul dintre 4,25 si 4,3 lei, pe fondul unui nou val de pesimism care a afectat toate pietele emergente din regiune. Forintul maghiar a atins atunci un nou minim istoric, in timp ce zlotul polonez a coborat la noi minime ale ultimilor ani.
Dealerii spun ca jucatorii straini au acumulat pozitii lungi (pariind pe o depreciere a leului) semnificative, insa, pe de alta parte, la asemenea niveluri nu se mai intrevad posibilitati de crestere semnificativa a cursului. Totusi, chiar printre analistii locali exista opinii potrivit carora euro ar putea sa urce la 4,6-4,7 lei in vara.
In sedinta de ieri forintul maghiar si zlotul polonez au inregistrat de asemenea variatii mici fata de euro, osciland in apropierea nivelurilor la care se tranzactionau vinerea trecuta.
Banca Centrala Europeana, care colecteaza independent date de pe piata valutara de la Bucuresti, dar mai tarziu decat BNR, a calculat ieri un curs de 4,3110 lei pentru un euro, fata de 4,3 lei/euro vinerea trecuta.
Zlotul polonez si forintul maghiar au castigat usor teren in fata euro la cursul BCE, in timp ce rubla ruseasca si lira turceasca s-au depreciat.
Pe piata monetara interbancara dobanzile pentru plasamentele pe termen foarte scurt au oscilat la 14%-15% pe an, incadrand astfel nivelul ratei de dobanda la creditul lombard oferit de BNR, de 14,25% pe an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO