Bănci și Asigurări

Euro se incapataneaza sa se aprecieze

05.12.2005, 18:34 13

Euro nu are potential sa se intareasca mai mult decat a facut-o deja, spun dealerii, dupa ce cursul a urcat in ultimele doua sedinte ale saptamanii trecute.

BNR a calculat vineri un curs de 3,6614 lei pentru un euro, cu 0,0065 de unitati mai mult decat in ziua anterioara. Dolarul a inregistrat de asemenea o intarire in fata leului, castigand 0,239 de unitati, pana la 3,1263 lei.

Dealerii spun ca inceputul de saptamana va fi decisiv pentru evolutia cursului, dupa ce in ultimele sedinte pe piata valutara cumparatorii au fost mai numerosi decat vanzatorii. Piata valutara interbancara s-a deschis vineri in cotatii de 3,6550/3,6600 lei pentru un euro. Cotatiile au urcat in prima jumatate a sedintei de tranzactionare pana la 3,6610/3,6660 de lei pentru un euro, nivel la care s-a tranzactionat pana la sfarsitul zilei. Piata s-a inchis usor mai jos, in cotatii de 3,6600/3,6650 lei/euro.

"In piata au fost mai multi clientii care au cumparat decat cei care au vandut, in ultima perioada. Volumele tranzactionate vineri nu au fost substantiale. Sa vedem ce va aduce inceputul de saptamana, insa nu cred ca euro are potential sa mai creasca", a comentat un dealer. El spune ca ordinele de cumparare provin in general de la clienti locali, probabil importatori, in timp ce nerezidentii vand valuta, atrasi de nivelul ridicat al dobanzilor de pe piata monetara.

In sedinta de miercurea trecuta piata a inregistrat un deficit de 23 de milioane de euro, dupa ce vanzarile catre clienti au urcat pana la 448 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost insa de numai 167 mil. euro, aproape de media sedintelor anterioare.

Pe pietele internationale cotatiile au coborat pana la 1,1718 dolari pentru un euro, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute au fost publicate date care aratau ca economia americana a crescut in trimestrul al treilea cu 4,3% (fata de acceasi perioada a anului trecut), mai repede decat se asteptau analistii.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat intre 6,5% si 8% pe an. BNR nu a intervenit in cursul saptamanii trecute pentru a steriliza leii in exces, insa dealerii asteapta o noua licitatie in zilele urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO