Bănci și Asigurări

Euro se intoarce la nivelul din decembrie trecut

12.11.2007, 19:17 12

Euro a urcat vineri la cel mai inalt nivel inregistrat din decembrie anul trecut, iar analistii vad sanse slabe pentru o revenire a leului, in conditiile in care investitorii straini privesc cu tot mai multa ingrijorare situatia economiei romanesti.
BNR a calculat vineri un curs de 3,4112 lei pentru un euro, cu 0,13 bani peste nivelul precedent. Numai pe parcursul saptamanii trecute euro a castigat 2% la cursul oficial, in conditiile in care jucatorii straini si-au redus expunerile pe leu, dupa ce Standard&Poor's a pus calificativul de tara sub perspectiva negativa, iar BNR a fost nevoita sa admita o iesire din tinta a inflatiei pentru anul acesta.
"Aversiunea fata de risc pe pietele emergente se va mentine, in conditiile in care pe plan mondial continua sa apara efecte ale crizei finantarilor ipotecare din Statele Unite ale Americii. Adancirea deficitului comercial completeaza imaginea deja sumbra a fundamentelor economice, astfel ca se mentine potentialul de crestere a cursului", considera analistii ING Bank.
Majoritatea analistilor intrevad presiuni pe deprecierea leului, avand in vedere ca apetitul pentru risc al investitorilor straini ramane scazut, in conditiile in care pe pietele internationale continua sa apara probleme dupa criza finantarilor ipotecare din vara.
Totusi, analistii Raiffeisen Bank isi mentin prognozele ca euro sa se intoarca spre 3,3 lei, la sfarsitul anului, urmand insa sa castige din nou teren in primavara viitoare.
In cel mai recent buletin privind pietele emergente, analistii UniCredit si-au revizuit perspectivele privind economia locala. Totusi, prognoza lor indica un curs de 3,32 lei pentru un euro la sfarsitul acestui an, pentru ca in decembrie 2008 rata de schimb sa urce la 3,34 lei. Ceva mai pesimisti, analistii ABN Amro Romania intrevad presiuni pentru deprecierea cursului, care vor face ca euro sa se mentina peste 3,4 lei si in cursul anului viitor.
In sedinta de tranzactionare de vineri euro a urcat pana la un maxim de 3,4250 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO