Bănci și Asigurări

Euro se intoarce sub 3,25 lei

28.08.2007, 17:24 16

Euro a coborat ieri la Bucuresti spre 3,24 lei, pe fondul unei piete cu lichiditate redusa, dupa ce tensiunile de pe pietele internationale s-au diminuat.
BNR a calculat un curs de 3,2492 lei, cu 1,07 bani sub nivelul precedent. Acesta este cel mai scazut nivel atins de euro la cursul oficial din 15 august. Dolarul a pierdut 1,95 bani, pana la 2,3787 lei, dupa ce a inregistrat deprecieri in fata euro pe pietele internationale.
"Cotatiile au coborat aproape fara intrerupere, insa pe fondul tranzactionarii unor volume reduse. Piata va stationa probabil la aceste niveluri pe termen scurt", a comentat un dealer.
Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 3,2510/3,2530 lei pentru un euro, aproape de nivelul inchiderii de vinerea trecuta.
Pe parcursul zilei cotatiile au coborat usor, in conditiile in care jucatorii au vandut valuta. Astfel, euro a coborat la 3,2410/3,2430 lei pana la sfarsitul zilei. In cursul saptamanii trecute euro urcase la Bucuresti pana la 3,28 lei, pe fondul unor valuri de cumparari agresive de valuta din partea speculatorilor straini, care isi reduceau expunerile pe active riscante. Odata cu atenuarea tensiunii de pe pietele internationale apetitul pentru active riscante al investitorilor a revenit.
Potrivit cursurilor comunicate de Banca Centrala Europeana, leul a castigat ieri 0,6%, evolutia sa fiind corelata cu cele de pe pietele vecine. Forintul maghiar a recuperat 0,9% in fata euro, cotatiile coborand de la 258 la 255 forinti pentru un euro. Zlotul polonez a inregistrat o apreciere mai redusa, cotatiile coborand la 3,8265 zloti/euro.
BNR a atras ieri de la 15 banci depozite pe doua saptamani de 1,5 miliarde de lei, la o dobanda medie de 6,71% pe an. Dobanzile pe termen scurt pe piata oscileaza acum intre 6,25% si 7% pe an.
Odata cu diminuarea temerilor privind extinderea crizei generate de probleme aparute pe piata finantarilor ipotecare din SUA jucatorii speculatori si-au reluat plasamentele in active riscante, care aduc randamente mai mari. Randamentele la titlurile de stat americane (considerate active foarte sigure) au coborat inca de vinerea trecuta, in timp ce pietele de capital din Statele Unite si Europa au inregistrat cresteri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO