Bănci și Asigurări

Euro se mentine deasupra nivelului de 3,17 lei

Euro se mentine deasupra nivelului de 3,17 lei
03.08.2007, 17:46 15

Euro s-a mentinut peste nivelul de 3,17 lei pe piata interbancara de la Bucuresti, pe fondul tranzactionarii unor volume reduse.
BNR a calculat ieri un curs de 3,1751 lei pentru un euro, cu 0,35 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 0,04, coborand la 2,3249 lei.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 3,1690/3,1710 lei pentru un euro, aproape de nivelul la care inchisese in sedinta de tranzactionare precedenta.
In prima parte a zilei cotatiile au urcat pana la un maxim de 3,1760 lei pentru un euro, pe fondul preponderentei ordinelor de cumparare de valuta.
"Piata a fost calma, cu volume de tranzactionare reduse. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare au aparut ordine de vanzare de valuta din partea bancilor londoneze, care au pus presiune pe scaderea cotatiilor", a comentat un dealer.
Euro era tranzactionat la inchiderea pietei la 3,17 lei. In prima parte a saptamanii piata a testat in mai multe randuri nivelul de 3,18 lei pentru un euro, care insa a rezistat.
Monedele de pe pietele vecine au avut evolutii divergente. Zlotul polonez a recuperat o parte din terenul pierdut saptamana trecuta, cotatiile coborand de la 3,81 la 3,78 zloti/euro. In schimb, pe piata maghiara cotatiile au urcat ieri din nou la 251 forinti/euro, dupa ce coborasera in prima parte a saptamanii la 250 de forinti/euro.
Analistii considera ca leul va ramane puternic conectat la evolutia pie-telor vecine, in conditiile in care, desi BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 7%, in piata dobanzile sunt sub acest nivel. Pe piata monetara dobanzile la plasamentele pe termen foarte scurt s-au prabusit din nou la 2,5%-3,5% pe an, pe fondul acumularii unui exces de lei.
La inceputul saptamanii BNR a atras in depozite pe doua saptamani
2 miliarde de lei, insa volumul a fost mai mic decat sumele care au intrat in piata dupa ajungerea la scadenta a unor depozite mai vechi.
Totodata, necesarul de lichiditati al bancilor s-a diminuat, odata cu inaintarea in intervalul de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO