Bănci și Asigurări

Euro se mentine la 3,28 lei

16.05.2007, 18:16 10

Euro s-a stabilizat pe piata valutara de la Bucuresti la cotatii de 3,27-3,28 lei, dupa ce coborase agresiv in ultima parte a saptamanii trecute.
In prima parte a sedintei de tranzactionare de ieri cotatiile au urcat usor, atingand un maxim al zilei de 3,2840/3,2860 lei pentru un euro.
Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare au aparut din nou in piata interese de vanzare de valuta, astfel ca euro a coborat la 3,275 lei, unde se gasea si la inchiderea pietei de luni. BNR a calculat un curs de 3,2831 lei pentru un euro, cu 0,76 bani peste nivelul din ziua precedenta. Dolarul a castigat 0,65 bani la cursul oficial, urcand pana la 2,4259 lei.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au stationat la niveluri de 9%-12% pe an, pe fondul mentinerii presiunii pe lichiditati.
BNR nu a atras depozite la inceputul saptamanii. In zilele urmatoare vor intra in piata 5,5 miliarde de lei, odata cu ajungerea la scadenta a unei serii de certificate de depozit la trei luni si a unei serii de depozite la o luna de la BNR. Totodata, joi si vineri vor iesi din piata 3 miliarde de lei, prin reversarea operatiunilor repo, prin care banca centrala a injectat lichiditate in piata saptamana trecuta.
Presiunea pe lichiditati se va atenua, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minine (pe 24 mai).
In paralel, Trezoreria incepe sa returneze in piata o parte din fondurile absorbite la sfarsitul lui aprilie, cand au fost platite taxele si impozitele catre buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO