Bănci și Asigurări

Euro urca din nou spre 3,9 lei

27.11.2008, 17:29 17

Leul a continuat ieri tendinta de depreciere, cursul de referinta calculat de BNR urcand la maximul ultimelor doua luni, de 3,8580 lei/euro, atat pe fondul cererii comerciale ridicate pentru euro, cat si al speculatiilor din partea jucatorilor straini, conform analistilor.
Pe piata valutara, cotatiile au atins niveluri maxime de 3,87 lei pentru un euro.
Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Bank, apreciaza ca evolutia cursului este rezultatul revenirii dobanzilor de piata la niveluri reduse, de 13-15% fata de nivelul celor atinse in octombrie, dar si al fluxurilor comerciale care in aceasta perioada a anului pun presiune pe curs.
Un factor de influenta este incertitudinea crescanda legata de perspectivele economice ale Romaniei in contextul alegerilor parlamentare al caror rezultat este asteptat sa fie nefavorabil unei majoritati detinute de catre un partid anume, iar modul in care se va forma noul guvern si ce masuri vor fi luate pe viitor este de asemenea incert.
In prima parte a zilei, cotatiile au coborat pana la un minim de 3,8385 lei/euro, pe fondul unui sentiment regional pozitiv, dupa ce jucatorii au plasat sume importante de valuta la vanzare. Ulterior, lichiditatea redusa si cererea de euro au intors cursul pe crestere, iar leul a ramas singura valuta depreciata, in timp ce monedele din regiune au pierdut doar o parte din avansul castigat in fata euro. Presiunile de depreciere ale leului si ale altor valute din regiune au legatura cu deficitele externe, dar sunt cauzate si de retragerile de capitaluri.
Unii dealeri suspecteaza interventia pe piata a BNR in ultimele zile, pentru a mentine cursul sub pragul psihologic de 4 lei/euro.
"Au fost interventii destul de agresive inainte de fixing pentru a mentine cursul. Leul este mai vulnerabil fata de monedele din regiune pentru ca nu a facut corectia, datorita interventiilor BNR. Investitiile straine nu mai intra, finantarea deficitului de cont curent este mai greoaie si mai scumpa. Economia incetineste. Pe termen mediu exista factori de depreciere", a spus un dealer.
Un curs de referinta superior celui de ieri a fost anuntat de BNR in 8 octombrie, cand rata calculata s-a situat la 3,9233 lei/euro. "Nu mi se pare absolut nimic spectaculos. Deteriorarea fundamentelor economiei romanesti a devenit mult mai evidenta in ultima perioada si, pe langa aceasta, criza globala s-a accentuat. In consecinta, presiunile de depreciere a leului si a monedelor emergente in general, avand in vedere criza globala, sunt mult mai puternice", apreciaza Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
El spune ca lichiditatea pe piata valutara este relativ scazuta ca urmare a retragerii unor jucatori straini, ceea ce face ca miscarea leu/euro sa fie determinata in mod semnificativ de fluxuri comerciale. "Ma astept ca banca centrala sa limiteze eventualele miscari bruste ale cursului de schimb, insa sa permita o depreciere graduala a leului pana spre 4,2 lei/euro in toamna", mai spune Chidesciuc.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank Ionut Dumitru a explicat ca celelalte monede din regiune s-au mai stabilizat, dupa ce o perioada leul a evoluat corelat cu acestea.
Analistii apreciaza ca este foarte important ce mesaj va transmite viitorul guvern pentru a inspira incredere investitorilor sa vina cu capital si speculatorilor sa se calmeze. "Cred ca situatia este gestionabila pentru ca BNR are rezerve valutare mari, capacitatea si mijloacele de interventie. Dar trebuie ajutata si structural. Avem nevoie de masuri fiscal-bugetare restrictive", a spus Dumitru.
Constantinescu apreciaza ca pentru anul urmator am putea vedea si niveluri de curs de peste 4 lei/euro.
"Cred ca BNR va trebui sa puna in balanta reducerea dobanzilor care ar trebui sa ajute economia reala - prin injectii de lichiditate, reducerea rezervei minime obligatorii si taierea dobanzii de politica monetara - si un curs de peste 4 lei/euro. Va fi un compromis pe care va trebui sa-l faca la un moment dat. Este posibil ca BNR sa intervina pe piata valutara pentru a apara leul, insa daca la un moment dat piata sau economia o va cere, va trebui sa lase cursul sa se duca si mai sus. Avand in vedere ca maximul istoric atins a fost in jur de 4,2 lei/euro in timpul sedintelor de tranzactionare, deocamdata mergem pe scenariul ca daca se va ajunge pana acolo, BNR ar putea sa intervina cu mai mare intensitate la acest nivel", afirma Catalina Constantinescu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO