Bănci și Asigurări

Excesul de lichiditate împinge costul leilor din nou la minime istorice

Excesul de lichiditate împinge costul leilor din nou la...

Autor: Claudia Medrega

09.09.2016, 00:00 8488

Dobânzile Robor cu scadenţele la trei luni şi la şase luni în funcţie de care băncile stabilesc rata dobânzii pentru creditele în lei cu dobânda variabilă au coborât în această săptămână din nou la minimele istorice de 0,73% şi, respectiv, 0,95%. 

Scăderea a fost influenţată de excesul de lichiditate din piaţă. Românii ar putea să simtă în perioada următoare această ajustare şi să plătească rate mai mici la credite.

Ajustarea ratelor dobânzilor este o operaţiune realizată de obicei trimestrial de către bănci. În luna septembrie unele bănci îşi vor actualiza dobânzile variabile (formate dintr-o marjă fixă aplicată de bancă plus nivelul indicatorului Robor) la creditele în monedă naţională.

Ieri, Robor la trei luni a urcat uşor la 0,74%, iar Robor la şase luni era de 0,96%. Costul leilor s-a poziţionat în acest an pe o pantă descendentă ca urmare a surplusului de lichiditate. La începutul anului Robor la trei luni era de 1%, iar Robor la şase luni oscila în jurul a 1,3%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO