Bănci și Asigurări

Eximbank a acordat finantari pentru 300 de companii cu 136 mil. euro

11.09.2008, 20:12 22

Eximbank a sprijinit prin finantari circa 300 de firme locale, soldul total al creditelor acordate ajungand la sfarsitul lui august la 480 de milioane de lei (136 mil. euro), in crestere cu 93%, in lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Banca avea active de 740 mil. euro in decembrie anul trecut.
"Nu ne concentram pe volumul afacerilor, ci incercam sa ajungem la un numar cat mai mare de IMM-uri (intreprinderi mici si mijlocii, n. red.)", afirma Tudor Bohalteanu, vicepresedinte al Eximbank. Banca, detinuta de stat, este specializata in sustinerea companiilor cu activitati de export, iar in ultimii ani a inceput sa se implice si in sprijinirea firmelor de dimensiuni mici si medii, pentru imbunatatirea competitivitatii si pentru absorbtia fondurilor structurale. In structura portofoliului, creditele pentru investitii detin o pondere de 79%, iar cele pentru export de 9%. Restul de 12% reprezinta imprumuturi acordate firmelor pentru finantarea activitatii curente. Din punctul de vedere al beneficiarilor, peste 86% din clientii bancii sunt IMM-uri, 10% sunt companii exportatoare si 4% administratii publice.
"Am incercat sa ne concentram pe finantarea proiectelor de investitii care sunt validate ca fiind eligibile pentru accesarea fondurilor structurale", afirma Bohalteanu. De la inceputul anului, Eximbank a acordat circa 160 de astfel de credite, cu o valoare de echivalentul a 50 de milioane de euro.
Eximbank se concentreaza pe vanzarea de credite de investitii cu dobanda subventionata pentru IMM-uri si acordarea de garantii si asigurari pentru activitatile de export, incercand astfel sa vina cu o oferta complementara bancilor comerciale.
La sfarsitul lui august, Eximbank avea in portofoliu angajamente asumate pentru produse de garantare in valoare de 124 mil. lei (35 mil. euro), in crestere cu 60% fata de aceeasi luna din 2007.
In ceea ce priveste sustinerea exporturilor, Bohalteanu spune ca posibilitatile bancii de a sustine aceste companii s-au redus semnificativ de la aderarea la UE. Practic, banca ofera acum consiliere pe partea financiara si o serie de garantii si asigurari, inclusiv pentru acoperirea riscurilor unor fluctuatii de curs sau de dobanda.
"Este o problema de mentalitate a exportatorilor", apreciaza Bohalteanu. Majoritatea firmelor romanesti raman concentrate pe relatiile cu partenerii din spatiul comunitar, unde concurenta este insa foarte puternica, iar marjele de castig reduse. Potrivit Statisticii, circa 70% din exporturi raman in spatiul UE. Antreprenorii sunt insa reticenti in a accesa pietele din Rusia sau locatii "exotice", precum cele din America de Sud, din cauza incertitudinilor sau a riscurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO