Bănci și Asigurări

EximBank a majorat cu 60% finanţările pentru clienţi anul trecut, la 2 mld. lei

Traian Halalai

Traian Halalai

Autor: Razvan Voican

24.02.2014, 19:52 337

Banca de stat EximBank avea la sfârşitul anului trecut o expunere de aproape 2 mld. lei acordate în economie în nume propriu şi în numele statului, în creştere cu 60% faţă de nivelul din 2012.

În ultimul an portofoliul de clienţi a fost extins, incluzând companii mari precum Alro, Antibiotice, Grup Servicii Petroliere sau Romcab, curtate de obicei de marile bănci de corporate.

„Am continuat să fim o prezenţă activă pe segmentul finanţărilor corporate şi consider acest lucru  drept un argument puternic  pentru companiile locale, în sensul de a le convinge că nu trebuie să aştepte apariţia unor condiţii perfecte pentru afacerile lor, ci că ne pot aborda pentru a le susţine planurile de dezvoltare“, spune Traian Halalai, preşedintele EximBank. El afirmă că banca se va concentra şi în 2014 pe accelerarea creditării după ce în 2013 circa un miliard de lei a fost mutat din titluri de stat în finanţări pentru economie. „Anul acesta vom pune accentul pe susţinerea activită­ţilor de producţie, iar companiile cu acest obiect de activitate vor reprezenta un grup ţintă de clienţi căruia îi vom acorda o importanţă sporită.“

Expunerea totală a băncii a urcat anul trecut cu 30%, până la circa 5 mld. lei, incluzând finanţări, garanţii şi asi­gurări acordate atât în nume şi în cont propriu, cât şi în numele şi în contul statului. Veniturile din creşterea creditării au susţinut obţinerea unui profit net de aproa­pe 50 mil. lei pe 2013, de patru ori mai mare decât rezultatul din 2012. La capitolul cheltuieli, banca şi-a redus anul trecut personalul cu 10%, dar a deschis 4 unităţi la Galaţi, Piteşti, Ploieşti şi Târgu-Mureş.

Halalai spune că procesul de extindere a reţelei va continua, ţinta fiind ca până la sfârşitul lui 2014 banca să ope­reze circa 20 de unităţi, faţă de 12 la finele lui 2012. În paralel banca urmăreşte optimizarea costurilor pentru reţea şi reducerea cheltuielilor administrative prin mutarea unor unităţi.

EximBank şi-a conservat anul trecut cota de piaţă de 1,1% după active, ocupând locul 19 în clasamentul băncilor. Banca a fost percepută mult timp ca o instituţie specializată pentru exportatori, însă aceasta şi-a extins oferta de produse către IMM-uri şi companii mari, în special către cele care au proiecte de investiţii prin care sunt atrase fonduri europene.

Statul susţine o schemă de finanţări în lei pentru IMM-uri cu dobândă subvenţionată prin care pot fi accesate inclusiv credite pentru investiţii de până la 1,5 mil. euro în echivalent lei, precum şi o schemă de compensare parţială a dobânzii la creditele în lei prin care clienţii pot recupera până la 50% din dobânda plătită pentru creditele de investiţii contractate în lei de la orice bancă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO