Bănci și Asigurări

Eximbank vede potential in finantarea afacerilor de la zero

Eximbank vede potential in finantarea afacerilor de la zero

Gabriel Bohalteanu, vicepresedinte al Eximbank: O mare parte dintre micii intreprinzatori s-au obisnuit sa acumuleze capital dupa metode primitive. Acestia au mari probleme in a-si scoate la suprafata veniturile realizate, astfel ca numarul de dosare acceptate pentru produsele de finantare ale Eximbank este redus.

19.10.2007, 14:03 218

Banca acorda acum credite pentru afaceri "start-up" (pornite de la zero) de pana la 35.000 de euro. "Cea mai mare parte a dosarelor de finantare start-up au fost depuse de persoane cu varste cuprinse intre 35 si 40 de ani", spune Tudor Gabriel Bohalteanu, vicepresedinte al Eximbank. Principalul criteriu pentru acordarea de astfel de finantari este evaluarea planului de afaceri.
Desi mai multe banci au astfel de produse, finantarea start-up-urilor reprezinta doar o mica parte din portofoliile de credite pentru firme. Analiza dosarelor si stabilirea criteriilor de eligibilitate, riscul pentru finantator generat de garantii putine pe care le poate aduce un star-upper, au afectat puternic dezvoltarea acestui tip de finantare, apreciaza Bohalteanu.
Lacunele pe care intreprinderile mici si mijlocii (IMM) locale le au in privinta realizarii de proiecte de investitii si lipsa de transparenta a micilor intreprinzatori reduc semnificativ numarul clientilor care reusesc sa treaca de criteriile bancii pentru a obtine finantari. Eximbank este o banca de stat, specializata in finantarea activitatilor de export. Din 2005 banca a fost nevoita sa isi restructureze portofoliul de produse, multe dintre acestea intrand sub incidenta prevederilor privind ajutorul de stat. De atunci, Eximbank a intrat si pe segmentul finantarilor pentru IMM-uri. Operand cu fonduri publice, Eximbank are insa proceduri destul de birocratice pentru analiza cererilor de finantare.
"O mare parte dintre micii intreprinzatori s-au obisnuit sa acumuleze capital dupa metode primitive. Acestia au mari probleme in a-si scoate la suprafata veniturile realizate, astfel ca numarul de dosare acceptate pentru produsele de finantare ale Eximbank este redus", spune Bohalteanu.
Principalele produse ale bancii pentru finantarea IMM-urilor sunt reprezentate de credite cu dobanda subventionata, garantii si polite de asigurare a creditelor si investitiilor romanesti in strainatate.
"Nevoile IMM-urilor locale sunt primare, in principal de finantare in faza de pornire. Retehnologizarea sau alinierea la standardele europene de productie ocupa de asemenea un loc prioritar in solicitarile de sprijin financiar ale intreprinzatorilor. Pe pietele mature insa, IMM-urile au forta financiara de a contribui la cresterea economica, sprijinul institutiilor de stat fiind mult mai redus", este de parere Bohalteanu.
IMM-urile romanesti nu sunt rentabile, momentul cand acestea isi vor avea un aport sensibil la cresterea economica este destul de indepartat, considera vicepresedintele Eximbank.
Banca opereaza o retea teritoriala redusa, de numai sapte sucursale, astfel ca se bazeaza pentru distribuirea produselor pe parteneriatele cu bancile comerciale. Eximbank a incheiat pana acum parteneriate cu 29 de banci comerciale locale, fiind in curs sa semneze si Raiffeisen si Alpha Bank.
Pentru anul 2008, Eximbank are in vedere extinderea prezentei in teritoriu prin deschiderea de agentii de vanzare amplasate in interiorul Camerelor de Comert din orasele resedinta de judet.
"Incepand din 2008, intentionam sa deschidem in cadrul Camerelor de Comert agentii de prezentare a produselor Eximbank. Potentialul client va face cunostinta cu produsele bancare in cadrul acestor agentii, depunerea dosarelor si acordarea finantarii urmand a avea loc la sucursala din judetul respectiv", spune Carmen Radu, presedintele Eximbank.
Cele mai accesate produse ale bancii au fost pana in prezent garantiile pentru IMM-uri si subventiile de dobanda pentru creditele acordate firmelor de catre bancile comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO