Bănci și Asigurări

Fără ajutorul statului, Oltenia şi Moldova se prăbuşesc. Investiţiile străine ignoră regiunile sărace şi se concentrează la Bucureşti

Fără ajutorul statului, Oltenia şi Moldova se...

Autor: Iulian Anghel

01.10.2015, 08:00 2079

Regiunea Bucureşti – Ilfov, cu 2 milioane de locuitori, a atras aproape 60% din totalul investiţiilor străine (peste 35 mld. euro), în vreme ce cele mai sărace două regiuni ale ţării, Sud-Vest şi Nord-Est, numărând 11 judeţe, 86 de municipii şi oraşe şi 6 milioane de locuitori au atras de zece ori mai puţin, 6% din totalul investiţiilor (3,5 mld. euro).

Acest lucru arată cât de importante sunt investiţiile publice în regiunile sărace pentru că, fără infrastructura (publică, de transport) de care beneficiază regiunile mai înstărite, ele sunt ocolite şi de investitorii străini, disparităţile economice, de ofertă şi de venituri cresc, ceea ce determină exodul populaţiei, iar ele se prăbuşesc.

Investiţiile străine directe (ISD) nete în economia românească în 2014 au atins nivelul de 2,4 miliarde de euro, soldul final al ISD-urilor la 31 decembrie înregistrând valoarea de 60,1 miliarde de euro. Din totalul ISD-urilor, 43,2 miliarde de euro (71,8%) reprezintă aport la capitalurile proprii, inclusiv profitul reinvestit, iar 16,9 miliarde de euro (28,2%) credit net primit de la investitorii străini, relevă o cercetare statistică realizată de BNR în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică care determină fluxul şi soldul investiţiilor străine directe anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO