Bănci și Asigurări

Fara Finante, BNR lupta din greu cu excesul de lei

10.09.2004, 00:00 17

Banca Nationala a plasat la licitatia organizata ieri certificate de depozit cu scadenta la trei luni in valoare de 14.999 de miliarde de lei. Dobanda maxima pe care BNR a acceptat sa o plateasca pentru aceste titluri a fost de 18,97% pe an, in scadere cu 52 de puncte de baza (0,52 puncte procentuale) fata de ultima licitatie.
In conditiile in care dobanda medie a fost de 18,56% pe an, BNR nu a reusit sa atraga suma planuita, de 20.000 de miliarde de lei.
Totodata, banca centrala a organizat ieri si o licitatie pentru atragerea de depozete cu scadenta pe o luna. La aceasta licitatie banca a atras de pe piata 8.580 de miliarde de lei, aproape de doua ori mai mult decat suma planuita. La aceste depozite BNR ofera o dobanda de 18,75% pe an.
Dealeri bancilor explica volumul mare de depozite atrase prin excesul de moneda care se mentine pe piata, in conditiile in care banca centrala a restrans nivelul sterilizarilor de moneda, odata cu diminuarea cumpararilor de valuta. De altfel, dealerii se asteapta ca urmatoarea interventie a bancii centrale pe piata monetara sa aiba loc la inceputul saptamanii viitoare.
Cererea bancilor pentru instrumentele oferite de banca centrala a fost alimentata si de recenta limitare a ofertei Ministerului de Finante. Astfel, la ultimele licitatii Finantele au respins oferta bancilor, pe motiv ca nu mai este necesara atragerea de resurese, odata cu micsorarea deficitului bugetar. Pe langa faptul ca bancile raman astfel fara o importanta alternativa de investire a banilor, piata mai pierde prin sistarea vanzarii de titluri de stat principalele indicii de pret pe diferite scadente. La ultima licitatie pentru plasarea titlurilor de stat cu scadenta la trei luni, de la inceputul lunii august, nivelul dobanzii a coborat pana la 16,91%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO