Bănci și Asigurări

Fara ordinele strainilor, piata isi cauta directie

28.07.2006, 18:45 25

Leul a inregistrat o noua scadere in fata euro, in conditiile in care jucatorii straini au lipsit din piata, iar volumele tranzactionate au fost reduse.
BNR a calculat un curs de 3,5495 lei pentru un euro, cu 0,19 bani sub nivelul din ziua anterioara. Cursul dolar/leu a inregistrat o scadere sensibila, coborand cu 2,91 bani, pana la 2,7881 lei pentru un dolar. Evolutia a fost alimentata de cresterea cotatiilor euro/dolar de pe pietele internationale.
"A fost inca o zi linistita, cu volume de tranzactionare reduse. Ordinele au provenit in special din partea clientilor locali. Nici pe celelalte piete din regiune nu s-au inregistrat evolutii semnificative", a comentat un dealer.
Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 3,5420/3,5470 lei pentru un euro. In primele ore ale sedintei de tranzactionare, jucatorii au vandut valuta, astfel ca euro a coborat pana la un minimum al zilei de 3,5350/3,54 lei. De la acest nivel au aparut in piata interese de cumparare, iar cotatiile au urcat pana la 3,5540 lei pentru un euro (la vanzare). In a doua parte a zilei cotatiile au coborat usor, insa la sfarsitul zilei au aparut noi ordine de cumparare, iar euro a urcat pana la un maxim de 3,55/3,5550 lei, nivel la care piata s-a inchis.
Potrivit datelor BNR, in sedinta de miercuri, volumul total tranzactionat pe piata a urcat la 772 de milioane de euro, in conditiile in care operatiunile interbancare au totalizat 348 de milioane de euro. Piata a inregistrat un deficit de 22 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 424 de milioane de euro.
Cotatiile euro/dolar au urcat sensibil, de la mai putin de 1,26 dolari pentru un euro in sedinta de miercuri pana la 1,2760 dolari/euro, la inchiderea editiei. Evolutia a fost alimentata de publicarea unor stiri privind piata muncii in Statele Unite, dupa ce in ziua anterioara fusesera anuntate date privind economia germana care nu atinsesera asteptarile analistilor.
Pe piata monetara, dobanzile au ramas la 10%-13% pe an, in conditiile in care cererea de lei ramane mai mare decat oferta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO