Bănci și Asigurări

Fara sustinerea BNR, euro pierde teren

16.09.2005, 19:13 15

Euro a inregistrat ieri o scadere cu 0,0179 unitati in fata leului, dupa ce pe piata valutara vanzarile au impins cotatiile in jos, in lipsa unor noi ordine de cumparare ale bancii centrale.

Dealerii spun ca intrarile de valuta vor fi in cotinuare excedentare, astfel ca daca BNR nu intervine in piata, euro va cobori rapid spre 3,4 lei. Banca centrala a intervenit succesiv in ultimele trei sedinte de tranzactionare, mentinand euro aproape de nivelul de 3,5 lei.

Dolarul a inregistrat ieri o depreciere de 0,0019 unitati, pana la 2,8474 lei. Piata valutara s-a deschis in cotatii de 3,4920/3,4970 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. Pe parcursul sedintei de tranzactionare euro a pierdut constant teren, pe fondul unor vanzari mai mari de valuta. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,4770/3,4820 lei pentru un euro.

"In lipsa unor noi odine ale BNR, pe piata s-a vandut aproape constant valuta. Volumele tranzactionate nu au fost insa semnificative. Daca BNR nu mai intervine in sedintele urmatoare, euro va continua sa coboare spre nivelul de 3,4 lei", a apreciat un dealer.

Piata a inregistrat miercuri intrari nete de 12 milioane de euro, in conditiile in care cumpararile de la clienti au urcat pana la 421 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 225 de milioane de euro, in crestere fata de zilele precedente. In ultimele sapte sedinte piata a inregistrat un excedent mediu zilnic de 9 milioane de euro. Volumul total tranzactionat pe piata miercuri a urcat la 646 milioane de euro.

Dealerii se asteapta ca intrarile de valuta sa se mentina ridicate, fiind alimentate de remiterile muncitorilor romani din strainatate si de investitiile straine directe.

Pe piata la termen de la Sibiu, euro a fost cotat pentru sfarsitul anului la 3,4670 lei. Contractele pentru aceasta scadenta au fost insa tranzactionate si in cotatii de 3,46 lei pentru un euro, in conditiile in care jucatorii se asteapta la noi intariri ale monedei nationale in acest interval.

Pentru sfarsitul acestei luni euro a fost cotat la 3,4850 lei, in scadere fata de ziua precedenta. Cotatiile raman insa peste cele din piata spot.

Pe pietele internationale dolarul a continuat sa castige teren, pana la un curs de 1,2230 dolari pentru un euro. Aprecierea monedei americane vine dupa ce miercuri au fost publicate date privind cresterea vanzarilor pe partea de retail in Statele Unite peste asteptari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO