Bănci și Asigurări

FED-ul majorează dobânda de referinţă în SUA la 2,25%, până la nivelul din 2008 şi confirmă că urmează o nouă creştere

FED-ul majorează dobânda de referinţă în SUA la...

Autor: Alex Ciutacu

27.09.2018, 14:48 276

Rezerva Federală a crescut dobânda de politică monetară în SUA şi a reîntărit aşteptările analiştilor pentru încă o viitoare majorare până la sfârşitul anului, confirmând că aceasta va creşte probabil şi în 2019, cu cât economia americană devine mai puternică, potrivit Bloomberg.

Creşterea de la 2% la 2,25% reflectă că perspectivele băncii centrale asupra situaţiei economice din ţară a rămas aceeaşi de la ultimele declaraţii făcute în urmă cu opt săptămâni, chiar dacă Donald Trump continuă să atragă atenţia asupra unui posibil conflict comercial.

„Această întoarcere graduală la normalitate susţine această economie puternică”, spune preşedintele FED, Jerome Powell, după o şedinţă de două zile a FED.

Creşterea economică şi numărul de locuri de muncă noi create în economie au fost „puternice”, în timp ce inflaţia se menţine aproape de ţinta băncii centrale de 2%.

În plus, 12 din 16 oficiali din comitetul băncii se aşteaptă la o nouă majorare de dobândă până la sfârşityl anului.

Aceasta este a opta majorare de dobândă de la sfârşitul anului 2015 până în prezent, iar dobânda FED-ului este acum la cel mai mare nivel înregistrat din octombrie 2008 până în prezent, chiar după colapsul Lehman Brothers.

Donald Trump nu ajută deloc FED-ul să menţină echilibrele monetare. Pe lângă faptul că preşedintele american aruncă valuri de critici după aceste decizii, el a lansat şi un război comercial cu China care ameninţă atât creşterea economică, cât şi ţinta de inflaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO