Bănci și Asigurări

Finantarile BRD pentru companii au crescut usor, retailul a inghetat

Finantarile BRD pentru companii au crescut usor, retailul a inghetat
02.11.2009, 23:50 16

Creditul pentru companii a fost principala sursa de crestere abilantului BRD in primele noua luni ale anului, soldul finantarilorcorporate urcand cu 12% fata de nivelul din septembrie 2008, panala 17,2 mld. lei (4 mld. euro).
In schimb, creditul retail a inregistrat un plus de numai 4%,stationand practic de la inceputul anului in jurul a 15,7 mld. lei(3,7 mld. euro).
"Se observa in continuare o scadere sensibila a cererii de creditesi in trimestrul trei al anului 2009", afirma reprezentantiibancii.
Cat priveste depozitele totale atrase de la clientela, acestea aufost cu numai 1% mai mari decat in urma cu un an, inregistrand unsold de 30,2 mld. lei (7,15 mld. euro), in conditiile in caresoldul total al creditelor s-a ridicat la 33 mld. lei.
Incetinirea puternica a creditarii nu a putut frana majorareacostului cu provizioanele, care a urcat pana la 673 mil. lei (160mil. euro) la sfarsitul lunii septembrie, nivel triplu fata de celdin urma cu un an.
BRD sustine ca acesta ramane "in limite acceptabile in actualulcontext".
La capitolul cheltuieli generale, banca a reusit sa franeze ritmulde crestere pana la 13%, astfel incat raportul dintre acestea sivenitul net bancar (de 598 mil. euro) s-a imbunatatit de la 44% inseptembrie 2008 la 42,1% in septembrie 2009.
Analistii ING apreciaza ca in continuare controlul costurilorconstituie un punct forte al managementului BRD, accelerareareducerii costurilor fiind vizibila in trimestrul III.
"Totusi, performanta buna a controlului costurilor ar trebui safaca minuni in trimestrele urmatoare daca e sa tina pasul cucresterea provizioanelor", considera analistii ING.
Scaderea profitului net al BRD s-a reflectat in reducereasubstantiala a rentabilitatii capitalului propriu, de la 33,3% la21,6%. In acelasi timp, banca si-a imbunatatit solvabilitatea de la9,8% in septembrie 2008 la 12,3% in septembrie 2009. La jumatateaanului, rata de solvabilitate a bancii era de 11,6%. Castigul dinmarja de dobanda a continuat sa creasca, sustinand profitabilitateabancii. Dupa noua luni se ridica la 1,15 mld. euro (273 mil. euro),fiind cu 20% mai mare decat in urma cu un an in contextul in carebanca a beneficiat de reducerea dobanzilor la depozite si arezervelor minime obligatorii cerute de BNR.
In schimb, comisioanele nete au crescut cu numai 6%, reflectandcaderea activitatii de creditare. Astfel, au ajuns sa reprezintemai putin de 38% din venitul net bancar, dupa ce in urma cu un anse ridicasera la peste 42%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO