Bănci și Asigurări

Finanţele ar putea atrage 1,5 mld. euro de pe pieţele externe

Finanţele ar putea atrage 1,5 mld. euro de pe pieţele externe

Autor: Claudia Medrega

17.10.2010, 23:05 35

Finanţele ar putea să atragă în acest an 6,3 mld. lei (1,5 mld.euro) de pe pieţele externe prin emisiunea de titluri pe termenmediu (EMTN), urmând ca în 2011 suma să ajungă la 14,2 mld. lei(3,3 mld. euro), potrivit estimărilor BRD-SocGen.

Conform declaraţiilor oficialilor din Finanţe, programul definanţare ar putea fi lansat în a doua parte a lunii octombrie,fiind primul de acest tip folosit de România pentru finanţareadeficitului bugetar.

În opinia analiştilor BRD -SocGen extinderea programului prinincluderea pieţelor de capital americane ar putea să lărgească bazade investitori, să optimizeze costul finanţării şi să reducăpresiunea asupra datoriei locale.

"Diversificarea bazei de investitori ar trebui să fie pozitivăpentru România şi să permită Ministerului Finanţelor să optimizezecostul finanţării. Ar trebui să fie pozitiv pentru datoria locală",spune Monica Nania, analist la BRD-SocGen, subliniind totodată căextinderea conexiunii cu pieţele externe ar putea să suplimentezevulnerabilitatea externă a României.

Société Générale - acţionarul majoritar al BRD, şi Erste Group -care deţine BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, au fostselectate de Finanţe pentru intermedierea acestui program definanţare externă. De altfel, raportul este prezentat sub rezervacă nu poate fi considerat un material de analiză independent, ci oprezentare comercială, din cauza circumstanţelor în care a fostpublicat.

În ceea ce priveşte lansarea de eurobonduri, BRD-SocGenconsideră că sumele împrumutate ar putea ajunge anul viitor la 20,8mld. lei (circa 5 mld. euro), faţă de 4,3 mld. lei (1 mld. euro) înacest an. În schimb, volumele atrase de pe piaţa locală ar urma săscadă de la 47,8 mld. lei (11 mld. euro), la 43,7 mld. lei (10 mld.euro). În condiţiile în care din vară Trezoreria a impus un plafonde 7% pe an pentru randamentul plătit la emisiunile de titluri,indiferent de scadenţă, sumele atrase lunar pe piaţa internă aufost în general la jumătate faţă de volumele planificate. Înultimele luni volumele planificate au fost de 4,6 mld. lei. În maimulte rânduri Trezoreria a anulat licitaţiile pentru obligaţiuni petrei sau cinci ani, neacceptând randamentele cerute de investitori.Dar pentru obligaţiunile cu scadenţă în 2017 statul acceptă săplătească un randament de 7,1% şi reuşeşte astfel să plaseazăemisiunile, deşi nu integral.

Pe piaţa secundară titlurile de stat se tranzacţionează larandamente între 7,1 şi 7,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO