Bănci și Asigurări

Finanţele au împrumutat 10 mld. lei în trei săptămâni

Autor: Razvan Voican

21.01.2013, 00:05 408

Săptămâna aceasta se va putea vedea dacă interesul crescând al nerezidenţilor pentru titlurile de stat româneşti se va transforma într-o adevărată avalanşă de capital stră­in, Ministerul Finanţelor având programate o emisiune de certificate de trezorerie pe şase luni, alta de obligaţiuni în euro pe trei ani, iar joi o serie de bonduri în lei pe zece ani.

De la începutul anului statul a împrumutat de pe piaţa internă aproape 10 miliarde de lei, de circa 2,7 ori mai mult faţă de suma planificată, în condiţiile în care investitorii au oferit peste 18 mld. lei.

Ca prin minune, obligaţiunile pe scadenţe mai lungi au devenit din ce în ce mai căutate, iar randamentele scad de la o licitaţie la alta, intrând sub pragul de 6% pe an. Ministerul Finanţelor are astfel o bună ocazie de a trece la prefinanţarea necesarului pentru anul în curs.

România a intrat pe radarul unor noi categorii de investitori după ce gigantul american JP Morgan a anunţat că va include în curând bondurile româneşti într-unul dintre cei mai cunoscuţi indici de monitorizare a instrumentelor de datorie emise de ţări emergente. Ca atare, Ministerul Finanţelor se simte dator să ofere volume care să satisfacă cererea crescândă a investitorilor care se grăbesc deja să ia poziţii conform ponderii pe care România o va avea în indicele JP.

Viteza de scădere a randamentelor, precum şi impactul la nivelul aprecierii leului i-au luat prin surprindere pe analişti care se văd nevoiţi să-şi ajusteze prognozele. Rămâne de văzut dacă "inundaţia" de capital străin va continua şi cât de sensibile vor fi intrările de bani în momentul apariţiei unor veşti proaste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO