Bănci și Asigurări

Finantele au vandut obligatiuni de 2,2 mld. euro de la inceputul anului

11.05.2007, 21:02 13

Lichiditatea pe piata monetara a scazut dramatic de la sfarsitul lunii trecute, dupa ce numai pe parcursul lunii aprilie Trezoreria a absorbit 1,5 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat.
Adaugand si titlurile emise in primele doua saptamani din mai, totalul se ridica la 1,71 mld. lei (ceva mai mult de 500 mil. euro), sumele fiind atrase pe scadente de cel putin un an. Desi suma este semnificativa, reprezinta numai o parte din volumul pe care Trezoreria si l-a planificat initial. In conditiile in care lichiditatea pietei monetare a scazut treptat, bancile au inceput sa ceara dobanzi mai mari pentru plasarea sumelor. Statul a refuzat insa sa plateasca randamente mai mari, ajungand chiar sa respinga toate ofertele pentru cumpararea de obligatiuni pe trei ani din aprilie.
In primele trei luni ale anului Trezoreria a emis titluri in valoare de 5,9 mld. lei (1,7 mld. euro), pe care a reusit insa sa le plaseze la dobanzi mai mici, in conditiile in care pe atunci piata era supralichida. In total, de la inceputul anului statul a vandut titluri in valoare de 7,6 mld. lei (2,2 mld. euro).
Criza de lichiditate aparuta la sfarsitul lui aprilie a pus presiune pe dobanzile pe termen scurt, care au urcat in mai multe randuri la niveluri de peste 30% pe an.
Cererea mare de lei este alimentata si de ordinele investitorilor speculatori straini, care se imprumuta pe termen scurt, pentru a-si finanta plasamentele in obligatiuni in lei. Factorul declansator al crizei de lichiditati a fost plata de catre companii a impozitelor la buget, cu scadenta pe 25 aprilie. Presiunea s-a resimtit si pe piata valutara, unde cotatiile au spart toate nivelurile de rezistenta, coborand sensibil sub 3,33 lei pentru un euro. Aceasta in conditiile in care ordinele de vanzare de valuta nu isi gasesc contrapartida la vanzatorii de lei.
Pe fondul crizei de lichiditati, BNR a decis la inceputul lui mai sa injecteze lei in piata monetara. In cadrul unei tranzactii cu scadenta de o saptamana, banca centrala a imprumutat bancile comerciale cu 3 mld. lei, la o dobanda medie de 8,46% pe an. Creditele contractate au fost garantate cu titluri de stat si certificate de depozit emise de banca centrala. In ultima saptamana BNR a sistat si licitatiile traditionale pentru absorbtia excesului de lei de pe piata monetara, in conditiile in care acestea nu isi mai aveau rostul.
Dealerii asteapta ca astazi BNR sa reia operatiunea repo din urma cu o saptamana, intrucat iesirea celor 3 mld. lei injectati in piata in urma cu o saptamana ar lasa din nou bancile fara lichiditati.
In alta ordine de idei, BNR a preferat sa recurga la operatiuni repo decat sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii la lei, decizie care ar fi eliberat o cantitate semnificativa de lichiditati. Criza de lichiditati ar trebui sa se atenueze pe masura ce fondurile absorbite de Trezorerie se vor reintoarce in piata, pe masura ce vor fi distribuite spre a finanta cheltuielile publice. In decembrie trecut, lichiditatea pietei a crescut semnificativ, dupa ce statul a realizat cheltuieli masive astfel incat sa termine anul cu deficit bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO