Bănci și Asigurări

Finantele imprumuta mult si platesc dobanzi mai mari

14.03.2007, 17:37 11

Ministerul Finantelor se vede nevoit sa plateasca dobanzi mai mari pentru a atrage sume de pe piata interbancara, dupa ce imprumuturile importante derulate in primele doua luni au atenuat presiunea lichiditatilor in exces.
La licitatia de la inceputul acestei saptamani, Finantele au platit o dobanda medie de 7,03% pe an pentru a plasa certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni. Randamentul maxim acceptat a fost de 7,39%. Nivelurile depasesc asteptarile pietei - dealerii considerau ca dobanda ramane la 6,8% pe an.
De altfel, Finantele reusisera sa plaseze la un nivel al randamentului de 7,03% pe an obligatiuni de tip benchmark cu maturitatea la cinci ani, chiar la inceputul acestei luni. Dobanzile urcasera si la scadenetele de sase luni, la 6,05% la ultima licitatie (de la jumatatea lui februarie), cu 0,23 puncte procentuale mai mult decat la licitatia precedenta.
In mod normal, randamentele ar trebui sa fie mai mari pentru scadentele mai lungi, desi trebuie luata in calcul si tendinta de convergenta dintre dobanzile la lei si cele de pe pietele europene pe un orizont mai indelungat.
La licitatia de la inceputul acestei saptamani, Trezoreria a atras 300 de milioane de lei, respectiv volumul anuntat anterior, in conditiile in care cererea totala din partea investitorilor s-a ridicat la 988 de milioane de lei.
De la inceputul anului, Finantele au imprumutat 3,9 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) pe scadente mai mari de sase luni. In aceste conditii, dobanzile pe piata monetara se mentin la niveluri apropiate de 8% (dobanda de politica monetara a BNR), in conditiile in care bancile au mai putini lei pe care sa nu aiba unde sa ii plaseze.
Astfel, desi aparent BNR sterilizeaza in continuare partial ofertele bancilor pentru constituirea de depozite pe o luna, in piata nu se resimte presiune din acumularea unor lichiditati excedentare.
De altfel, dealerii obisnuiesc sa liciteze sume mai mari decat au nevoie sa plaseze la BNR, tocmai pentru a mari sansele sa plaseze suma de care au nevoie in mod real.
Pe piata monetara aparusera lichiditati in exces la sfarsitul anului trecut, alimentat inclusiv de transferurile importante din contul Trezoreriei. In ultimele doua luni ale anului trecut, peste sase miliarde de lei au fost transferate din contul Trezoreriei deschis la BNR.
In alta ordine de idei, Finantele planuiesc sa prelungeasca curba de maturitati, pentru a crea astfel reperele cerute tot mai insistent de piata. Astfel, in aprilie sau mai vor fi lansate titluri cu maturitatea de zece ani, a anuntat saptamana trecuta secretarul de stat Bagdan Dragoi.
El a aratat ca ministerul isi va asuma rolul de a alimenta piata cu titluri de stat intr-un volum suficient pentru a genera o curba de randamente. Pana in ianuarie curent, statul nu mai emisese titluri din septembrie 2005. In aceste conditii, lichiditatea pe piata secundara scazuse semnificativ, din lipsa instrumentelor care sa fie tranzactionate.
Dragoi a aratat ca vor fi oferite scadente mai lungi inclusiv pentru a raspunde nevoilor de plasament ale fondurilor de pensii, care au nevoie de instrumente cu maturitati lungi si risc scazut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels