Bănci și Asigurări

Finanţele le-au dat temă avocaţilor să facă actele pentru o emisiune în SUA

Finanţele le-au dat temă avocaţilor să facă actele pentru o emisiune în SUA

Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu Trezoreria

Autor: Razvan Voican, Claudia Medrega

19.06.2011, 23:52 481

Casele de avocatură angajate în programul de finanţare externăpe termen mediu de 7 mld. euro au primit mandat de la MinisterulFinanţelor să pregătească documentaţia necesară unei emisiuni detitluri pe piaţa SUA.

Fiind vorba despre un dosar laborios pe baza căruia să fie obţinutăaprobarea de a emite titluri pe piaţa americană, pregătirile arputea dura câteva luni.
"În 4 - 5 luni Ministerul Finanţelor va avea opţiunea să emitătitluri în dolari în cadrul programului MTN, fiind început unproces de upgradare a programului. Decizia va fi luată în bazacontextului de atunci", a declarat Bogdan Drăgoi, secretar de statîn Ministerul Finanţelor responsabil cu Trezoreria.
El a reamintit că obiectivul rămâne de a avea o finanţareechilibrată între piaţa internă şi cea externă, iar o a douaemisiune din programul de 7 mld. euro este posibilă până lasfârşitul anului.
"Există foarte multe fonduri americane care sunt foarte interesatede pieţele emergente. Avantajele sunt apetitul pentru maturităţimai lungi şi faptul că sumele sunt mult mai mari. În cazul lansăriiunor emisiuni în SUA, procesul de due dilligence este însă mult maiamplu decât în cazul pieţelor europene. Durează 3 - 5 luni. Nu spuncă vom emite neapărat în dolari, nu ştiu care va fi contextul laacel moment", a explicat Drăgoi.
Pentru consilierea juridică necesară în programul MTN (medium termnotes) Finanţele au angajat firmele Allen & Overy şi RaduTărăcilă Pădurari Retevoescu. La rândul lor, aranjorii Erste Groupşi Societe Generale lucrează cu Clifford Chance.
Cel mai mare împrumut privat extern atras de România în urmă cu maibine de o săptă­mână a fost subscris în proporţie de jumătate deinvestitori britanici şi americani (off-shore). Pe de altă parte,bănci şi clienţi de-ai lor din România au cumpărat 20% dintitlurile în valoare totală de 1,5 mld. euro.
Ministerul Finanţelor a prins o adevărată fereastră de oportunitatecu această emisiune pentru că vinerea trecută acutizareatensiunilor legate de Grecia a făcut ca CDS-urile pentru România săsară la 254 de puncte de bază (faţă de circa 230 de puncte lamomentul emisiunii), percepţia de risc deteriorându-se din cauzaprezenţei locale importante a băncilor greceşti. Analiştii Ersteconsideră că România s-ar putea confrunta cu ameninţarea unorretrageri de valută în acest context.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO