Bănci și Asigurări

Finantele nu mai accepta randamentele cerute de banci la titlurile de stat

Finantele nu mai accepta randamentele cerute de banci la titlurile de stat

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor

16.09.2008, 12:14 22

Finantele au reluat strategia de respingere a ofertelor bancilor pentru titlurile de stat, considerand randamentele cerute prea ridicate, decizie riscanta in conditiile in care statul va avea nevoie de finantari pe fondul adancirii deficitului bugetar.

Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a estimat ca la finele lunii august deficitul bugetar va fi de circa 1% din PIB, in timp ce tinta pentru intregul an este de 2,3%. Analistii continua sa sustina insa ca exista riscul ca in acest an sa fie depasit plafonul de 3% din PIB.

Saptamana trecuta, Ministerul Economiei si Finantelor a respins toate ofertele primite din partea bancilor comerciale pentru certificate de trezorerie cu scadenta la sase luni. Decizia vine dupa ce la licitatiile anterioare statul a acceptat oferta bancilor, desi s-a vazut nevoit sa plateasca randamente tot mai mari pentru a putea sa plaseze titlurile scoase la licitatie.

Dupa ce timp de mai multe luni Trezoreria a utilizat dobanda de politica monetara a BNR ca un plafon si pentru randamentele acceptate, situatia s-a schimbat, randamentele acceptate de stat depasind 11,25% pe an, dar nici la aceste niveluri interesul investitorilor nu a fost ridicat, emisiunile fiind vandute doar partial. Urmatoarea sedinta de politica monetara a BNR este programata pentru 25 septembrie, dar analistii nu mai vad o majorare a dobanzii, care ar putea sa puna probleme Finantelor, ci estimeaza mentinerea nivelului actual de 10,25% pe an.

Fluctuatiile valutare provocate de deficitul de lichiditati la nivel mondial si accelerarea inflatiei au dus la dobanzi ridicate si au determinat statul sa se orienteze spre instrumente financiare pe termen scurt. Finantele au anuntat ca ar putea totusi sa reia planurile referitoare la emisiunile pe termen lung in a doua parte a anului, daca inflatia va incetini.

Pentru luna septembrie, MEF a programat cate doua licitatii pentru obligatiuni, de cate 400 milioane lei, si certificate de trezorerie de 350 milioane lei fiecare, vizand astfel atragerea a

1,5 miliarde lei.

Urmatoarea licitatie pentru vanzarea de obligatiuni este programata pentru 18 septembrie, cand vor fi vandute titluri cu scadenta la trei ani, iar pentru 24 septembrie a fost programata o licitatie pentru certificate de trezorerie cu scadenta la un an.

Pentru trimestrul trei, MEF a programat licitatii pentru vanzarea de titluri de stat in valoare de 6 miliarde de lei, insa in primele doua luni a atras numai 861,6 milioane de lei.

In primul semestru din acest an Finantele au vandut titluri de circa 4,5 miliarde de lei, fata de un nivel programat de 7 miliarde de lei, calendarul pentru intregul an fiind de 11 miliarde de lei.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO