Bănci și Asigurări

Finantele nu mai au nevoie de bani

13.12.2004, 00:00 12

Ministerul Finantelor a respins la licitatia organizata joia trecuta pentru plasarea titlurilor cu scadenta la trei ani toate ofertele bancilor.
Motivul invocat de aceasta data a fost nivelul satisfacator al disponibilitatilor din contul Trezoreriei.
"Ministerul Finantelor Publice respinge in totalitate ofertele de cumparare depuse, avand in vedere volumul disponibilitatilor existente in contul curent general al Trezoreriei Statului", arata comunicatul oficial.
Abordarea a fost posibila, dupa ce bugetul de stat a inregistrat, dupa primele 11 luni ale anului, venituri mai mari decat fusesra planificate. In aceste conditii, tinta de deficit planificat pentru sfarsitul anului la 1,6% din PIB apare ca usor de atins. Astfel, pare probabil ca Finantele sa respinga toate ofertele si la urmatoarea licitatie, cea pentru plasarea titlurilor cu scadenta la cinci ani si dobanda indexata la inflatie, care va fi si ultima din acest an.
La licitatia organizata luna trecuta pentru scadenta de trei ani, Finantele au platit o dobanda de numai 10,9% pe an, cu 1,35 puncte procentuale mai putin decat la cea din octombrie. In aceste conditii, s-au vandut insa titluri in valoare de 250 de miliarde de lei, respectiv jumatate din suma planificata. De la reluarea vanzarii de obligatiuni pentru aceasta scadenta, in luna iulie, dobanda platita de minister a coborat cu 3,09 puncte procentuale. Reconstructia curbei randamentelor pentru scadenta de trei ani a inceput in luna iulie, dupa o pauza de zece luni. Ultimele titluri fusesera vandute in septembrie 2003, la o dobanda de 13,9% pe an. In acest interval bancile si statul nu au putut sa cada de acord asupra nivelului dobanzii. Decizia de joi duce la aparitia unei noi rupturi in acest grafic.
De altfel, Finantele au restrans constant, incepand cu luna septembrie, volumul sumelor atrase de pe piata. Astfel, inca din octombrie, ministerul a avut planificat pentru fiecare luna sa vanda titluri in valoare de numai 1.100 miliarde de lei (27,5 milioane de euro). Volumul apare modic, dupa ce pana in luna iulie statul vindea titluri in valoare de peste 1.000 de miliarde de lei si la o singura licitatie. Mai mult, in lunile precedente, Finantele nu au vandut nici macar titlurile planificate, impunand astfel un ritm rapid de scadere a dobanzilor.
Piata a fost pusa astfel intr-o situatie dificila, multi jucatori vazandu-si alternativele de plasament diminuate substantial. De altfel, gradul de suprasubscriere a emisiunilor a crescut constant. La licitatia de joia trecuta, cererea de titluri a fost de 2.335 de miliarde de lei (60,6 milioane de euro), depasind de aproape cinci ori oferta statului, de 500 de miliarde de lei. Clientii bancilor considera chiar si aceste randamente atragatoare, in contextul in care se aseapta o scadere a dobanzilor in linie cu inflatia, prognozata sa ajunga la 3 - 4% in 2007, intrucat titlurile au o rata fixa. Ofertele lor au insumat 1.475 de miliarde de lei.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO