Bănci și Asigurări

Finantele pregatesc un Consiliu de Supraveghere la CEC

24.01.2007, 13:50 8

Ministerul Finantelor, unic actionar al CEC, intentioneaza sa separe conducerea executiva a bancii de functiile de administrare-supraveghere prin infiintarea unui Consiliu de Supraveghere dupa modelul de organizare corporatista aplicat de majoritatea institutiilor de credit de calibru, afirma surse oficiale.
Consiliul ar urma sa administreze si sa coordoneze activitatea unui comitet executiv condus de presedintele executiv al bancii. In prezent, Eugen Radulescu cumuleaza functia de presedinte executiv cu cea de presedinte al Consiliului de Administratie.
Intentiile Ministerului Finantelor privind reorganizarea conducerii bancii ar avea in vedere cresterea performantelor CEC in contextul concurentei crescande de pe piata.
Preocupat de erodarea substantiala a cotei de piata a CEC, actionarul unic evalueaza inclusiv varianta gestionarii operatiunilor bancii pe baza unui contract de management (contract de performanta) prin care conducerea executiva sa fie direct determinata sa atinga anumite obiective privind in primul rand tocmai cota de piata. Conform acestei variante, Finantele ar fi mai putin preocupate de profitul pe care l-ar putea aduce CEC pe termen scurt si mediu, si mai mult de consolidarea pozitiei bancii pe piata, avand in vedere ca aceasta risca sa iasa din topul celor mai mari zece banci sub presiunea unor concurenti sustinuti de mari grupuri financiare europene.
De asemenea, Ministerul Finantelor are in vedere majorarea remuneratiilor pentru conducerea executiva a bancii astfel incat sa fie asigurate performante manageriale comparabile cu cele ale concurentei in conditiile legarii remuneratiilor respective de performantele bancii.
Eugen Radulescu, presedintele CEC, sustine ca banca a reusit sa incheie anul 2006 cu aceeasi cota de piata de la sfarsitul lui 2005 - circa 4,4%, recuperand declinul de pe parcursul anului trecut cand CEC a ajuns chiar in situatia de a frana creditarea din cauza deteriorarii solvabilitatii in lipsa recapitalizarii.
Potrivit datelor facute publice de banca, activele CEC au depasit cu putin nivelul de doua miliarde de euro la 31 decembrie 2006. De asemenea, profitul brut al CEC s-a ridicat la circa 14 mil. euro.
Ministerul Finantelor urmeaza sa aprobe si un nou buget de venituri si cheltuieli al CEC pe 2007, in conditiile recapitalizarii bancii cu aproape 150 mil. euro la sfarsitul lui 2006.
Finantele nu sunt ingrijorate de eventualitatea interpretarii acestei operatiuni drept ajutor de stat, fiind gata sa aduca argumente in cazul unei interpelari de la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO