Bănci și Asigurări

Finantele stabilesc dobanda la trei luni: 6,8%

30.03.2005, 00:00 13


Ministerul Finantelor a vandut ieri titluri de stat cu scadenta la trei luni in valoare de 507 miliarde de lei (aproximativ 14 milioane de euro), la o dobanda medie de 6,82% pe an. Dobanda maxima acceptata de Finante a fost de 7,27% pe an.


Aceasta serie de titluri are rolul de a stabili dobanda pentru obligatiunile emise de stat conform unor legi speciale, al caror cupon, platit trimestrial, este dat de randamentul stabilit la ultima emisiune din trimestru.


Finantele au acceptat ieri o suprasubscriere de peste cinci ori a emisiunii, a carei valoare planuita era de 100 de miliarde de lei. Aceasta in conditiile in care cererea a fost de 2.182 de miliarde de lei (echivalentul a 60 de milioane de euro), majoritatea provenind din partea bancilor.



Dealerii spun ca aceaste rezultate nu sunt foarte concludente, in actualele conditii de pe piata. Nivelul mediu al dobanzii la care titulurile au fost adjudecate, mai mic decat dobanda la o luna platita de BNR in cadrul operatiunilor de sterilizare (7,8%), arata ca jucatorii se asteapta ca aceasta din urma sa mai scada in perioada urmatoare.


Mai mult, dobanda obtinuta de Finante este mai mica decat cea stabilita de banca centrala la licitatia pentru certificate de depozit cu scadenta la trei luni, care a fost  de 10,94% in februarie.


Cererea mare din partea bancilor, precum si nivelul scazut al dobanzilor solicitate sunt determinate de volumul mare de lichiditati de care dispun bancile si pe care nu au unde sa le plaseze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO