Bănci și Asigurări

Finantele strang de pe piata 323 mil. euro in februarie

30.01.2007, 19:14 22

Ministerul Finantelor intentioneaza sa ridice luna viitoare de pe piata monetara 1,1 miliarde de lei (circa 323 milioane de euro) printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si alta de obligatiuni de stat de tip benchmark.
Licitatia pentru vanzarea obligatiunilor de stat este programata joi, 1 ianuarie.
Titlurile au maturitatea la trei ani, iar valoarea nominala a emisiunii este de un miliard de lei. Potrivit prospectului de emisiune, valoarea nominala poate fi majorata prin redeschideri ulterioare ale acesteia.
Valoarea nominala individuala a unei obligatiuni este de 10.000 de lei. Dobanda va fi platita anual la data de 25 octombrie, incepand cu 25 octombrie 2007.
Obligatiunile de tip benchmark pot fi cumparate de dealerii primari, care pot depune oferte atat in cont propriu cat si in contul clientilor, persoane fizice si juridice.
Pe 12 februarie este programata a doua licitatie pe februarie, cand Finantele intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie in valoare de 100 milioane de lei, cu scadenta la sase luni. Valoarea nominala individuala este tot de 10.000 de lei.
Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de modificare a legii datoriei publice, pentru a putea emite titluri de stat chiar in conditii de excedent bugetar.
De asemenea, se pregateste sa revina si pe pietele internationale de capital cu emisiuni de obligatiuni si promite in acelasi timp o majorare a volumului de titluri vandute pe piata interna.
"Intentionam sa lansam o emisiune de eurobonduri de 500 de milioane de euro si ne vom coordona cu BNR pentru a stabili cand si cum anume o vom face", a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. El a precizat ca emisiunea va fi denominata in euro, investitorii straini interesati de plasamente in lei avand o oferta consistenta in lei prin plasamente pe piata interna.
Pentru a finanta deficitul bugetar programat la 2,8% din PIB, Finantele au anuntat la inceputul anului un program de emisiuni de titluri de stat pe piata interna, in valoare totala de 8 miliarde de lei (aproape 2,4 miliarde de euro). Cererea foarte mare de plasamente a permis atragerea de lichiditati la dobanzi mai reduse de la o emisiune la alta, ajungand pana la niveluri minime de 5,81% pe an.
La sfarsitul anului trecut, Finantele au reusit sa cheltuiasca trei miliarde de euro in numai doua luni, aducand bugetul de la un excedent record de 2% in octombrie pana la un deficit de circa 1% in decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO