Bănci și Asigurări

Finantele vor sa atraga in decembrie 3,4 mld. lei

01.12.2008, 15:51 9

Ministerul Economiei si Finantelor intentioneaza sa emita in decembrie titluri de stat in suma de 3,4 mld. lei (circa 900 mil. euro), reprezentand jumatate din suma totala care a fost programata pentru ultimul trimestru al anului, de 7 mld. lei.
In octombrie si noiembrie, Trezoreria a atras aproximativ 3,7 mld. de lei. Finantele continua strategia aplicata in acest an, de a se axa pe instrumentele financiare pe termen scurt, din cauza conditiilor de piata care au dus la dobanzi ridicate.
Pentru certificatele de trezorerie urmeaza sa fie organizate trei licitatii, in suma totala de 2,8 mld. lei. In 3 si 10 decembrie vor fi lansate doua licitatii, in valoare de 1mld. lei fiecare, cu scadentele pe trei luni si, respectiv, sase luni. Finantele au programat pentru 22 decembrie si o licitatie cu certificate de trezorerie pe un an, in suma de 800 mil. lei.
Dupa o pauza de doi ani, Trezoreria a vandut in 19 noiembrie certificate cu discount cu maturitatea de trei luni, scadentele pe termen scurt fiind cerute de banci. In conditiile in care in Romania investitorii institutionali sunt putini, Finantele au incercat sa se adapteze solicitarilor institutiilor de credit.
Pentru finantarea datoriei publice, Finantele intentioneaza sa redeschida emisiunile de obligatiuni de tip benchmark cu scadenta la 5 si 3 ani, licitatiile urmand sa aiba loc in 4 si 18 decembrie, pentru a atrage o suma totala de 600 mil. lei.
Cresterea necesarului de finantare a deficitului bugetar si a refinantarii datoriei externe, precum si diminuarea intrarilor de credite externe, avute in vedere la inceputul anului ca sursa de finantare a deficitului, au determinat Finantele sa decida la sfarsitul lunii septembrie majorarea plafonului de imprumuturi pentru acest an cu 1,7 mld. lei, fata de nivelul de 11 mld. lei anuntat initial. Sumele atrase de la inceputul anului au depasit 9 mld. lei.
La ultimele licitatii statul s-a vazut nevoit sa plateasca randamente tot mai mari pentru a putea sa plaseze titlurile scoase la licitatie. Astfel, dupa ce timp de mai multe luni Trezoreria a utilizat dobanda de politica monetara a BNR ca un plafon si pentru randamentele acceptate, situatia s-a schimbat. Randamentele acceptate de stat s-au apropiat de rata Lombard, de 14,25%, insa chiar si la aceste dobanzi emisiunile au fost vandute doar partial.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO