Bănci și Asigurări

Firmele se descurca mai bine cu lichiditatile. Asa e? Cum comentati?

Firmele se descurca mai bine cu lichiditatile
22.02.2010, 23:05 30

Companiile au avut mai putine probleme cu lichiditatile lainceput de an, sumele refuzate la plata cu instrumente de debit -cazurile in care bancile nu au gasit suficienti bani in conturiletitularilor pentru a onora biletele la ordin, cecurile sau cambiileemise - coborand cu 27% fata de media lunara din 2009, pana la 570mil. lei (circa 140 mil. euro), arata datele BNR.

Analistii spun ca firmele incep sa aiba mai usor acces lafinantare bancara si economia da semne de revenire, ceea ce vadebloca treptat piata platilor bancare care s-a deteriorat rapid peparcursul anului trecut. In octombrie anul trecut, de exemplu,valoarea sumelor refuzate la plata depasise un miliard de lei.

"Singura explicatie plauzibila este aceea ca bancile au mai datdrumul la creditare si s-a mai usurat putin presiunea pe parteaaceasta. Si economia si-a mai revenit si au inceput sa circule maibine banii", apreciaza Dragos Cabat, managing partner la FinancialView.

Un nivel mai scazut al sumelor refuzate la plata a fostinregistrat in octombrie 2008, la debutul crizei financiare lanivel local, cand bancile nu au putut acoperi cu banii dinconturile titularilor plati in valoare de 496 mil. lei. Ulteriornumarul refuzurilor la plata a crescut constant, pe fondul scaderiicifrelor de afaceri ale companiilor. Circa 96% din refuzurile laplata sunt generate de firme. Numarul refuzurilor la plata acoborat, de asemenea, la 29.700 de incidente in ianuarie, fata de41.000 de incidente, cat a fost media lunara pe parcursul anuluitrecut. Fata de luna decembrie, numarul refuzurilor la plata acoborat cu 30%. Valoarea medie a unui refuz la plata a scazut inianuarie la 19.000 de lei, fata de 26.000 de lei in octombrie 2009,dar ramane ridicata comparativ cu nivelul consemnat in prima partea anului trecut, ceea ce indica faptul ca mai multe firme mari auprobleme cu lichiditatile.

De asemenea, statul este un factor important de blocaj alplatilor bancare, avand in vedere veniturile in scadere la buget.Analistul Dragos Cabat spune ca nu exista semne ca statul si-ar fionorat mai bine obligatiile fata de companiile la serviciile caroraa apelat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO