Bănci și Asigurări

Fitch da rating mai bun bancilor locale

21.08.2006, 21:26 22

Fitch Ratings a revizuit in sens pozitiv calificativele acordate bancilor Tiriac, BancPost, BRD-Groupe Societe Generale si UniCredit Romania, dupa imbunatatirea plafonului suveran al Romaniei, ca efect al unei schimbari de metodologie.
Fitch a trecut si rating-ul BCR sub perspectiva pozitiva, urmand ca acesta sa fie imbunatatit dupa ce banca va fi preluata de austriecii de la Erste. In prezent, BCR are rating-ul pe termen lung "BB plus", in timp ce Erste are calificativul "A".
Plafonul suveran al Romaniei a fost majorat la sfarsitul saptamanii trecute cu doua trepte, de la "BBB minus" la "BBB plus". Schimbarea metodologiei Fitch a dus la imbunatatirea calificativelor si pentru alte 39 de tari.
Ratingurile pe termen lung pentru datoriile in valuta ale Bancii Tiriac, BRD-SocGen, Bancpost si UniCredit au fost imbunatatite cu doua trepte, de la "BBB minus" la "BBB plus", toate cu perspectiva stabila.
Cele patru banci, ale caror ratinguri pentru datoriile pe termen lung in valuta erau limitate de plafonul de tara, au obtinut imbunatatiri cu doua trepte ale calificativelor. Fitch a setat rating-urile pentru aceste banci la nivelul maxim (plafonul de tara), in conditiile in care sunt detinute de grupuri financiare puternice, care au calificative mai bune decat Romania.
Majorarea calificativelor (care indica gradul de risc pe care un investitor si-l asuma la oferirea unei finantari) le permite acestor banci sa atraga fonduri de pe pietele internationale la costuri mai mici.
Alte doua banci locale au calificative atribuite de Fitch - Banca Transilvania are rating-ul pe termen lung "BBminus", iar ProCredit "BBplus", ambele cu perspective stabile.
Fitch a imbunatatit si rating-urile pe termen scurt ale Bancii Tiriac, BRD, Bancpost si UniCredit, de la "F3" la "F2".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels