Bănci și Asigurări

Fitch: Fuziunea HVB-Tiriac-UniCredit va intari concurenta

06.10.2005, 18:45 36

Perspectivele bancilor romanesti sunt pozitive, ca urmare a imbunatatirii conditiilor pietei de profil, impulsionata de cresterea economica si aportul de experienta al actionarilor straini, potrivit unei analize a agentiei de rating Fitch.

"Actionarii strani au realizat o serie de proiecte de restructurare, ceea ce a contribuit la imbunatatirea ofertei bancilor si a reglementarilor referitoare la administrarea riscurilor", afirma Tim Beck, analist la Fitch.

In ceea ce priveste mediul economic romanesc, Fitch considera ca evolutia acestuia a contribuit semnificativ la imbunatatirea conditiilor din sectorul bancar. Analistii britanici estimeaza ca avansul Produsului Intern Brut va fi, in acest an, de 5,8% si de 5% pentru 2006, comparativ cu 8,3%, consemnat in 2004.

De asemenea, economistii preconizeaza ca inflatia pentru 2005 va fi de 9,2%, dar atrag atentia asupra existentei unor factori care ar putea duce la amanarea integrarii in UE cu un an.

Potrivit raportului Fitch, circa 55% din activele sectorului bancar sunt controlate in prezent de investitori straini, urmand ca dupa privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), programata pentru prima jumatate a anului viitor, procentajul sa ajunga la 90%, unul dintre cele mai ridicate din Europa.

"Piata are perspective atractive si bancile straine doresc sa castige o parte din ea", a adaugat Beck.

Dupa finalizarea privatizarii, precum si a fuziunii dintre HVB-Romania, Banca Tiriac si probabil UniCredit Romania, concurenta din sectorul bancar se va intensifica, ceea ce, alaturi de nivelul scazut al dobanzilor, ar putea determina reducerea ritmului de crestere a profiturilor institutiilor de credit. Calificativul pe termen lung acordat BCR este "BB plus", cu perspectiva stabila, cel pentru BRD este "BBB minus", perspectiva fiind tot stabila, situatia fiind similara si pentru Bancpost. Ratingul Bancii Tiriac, "B plus", este plasat sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva. Fitch a acordat ProCredit Romania calificativul "BB plus", cu perspectiva stabila, iar bancii UniCredit Romania, "BBB minus", pespectiva fiind stabila.

Evolutia calificativelor este conditionata de ratingul de tara al Romaniei stabilit, in prezent, la "BBB minus".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO