Bănci și Asigurări

Fitch imbunatateste ratingurile bancilor locale

04.09.2006, 18:04 13


itch Ratings a imbunatatit calificativele acordate BCR, BRD-SocGen, Bancii Tiriac si UniCredit. Astfel, BRD-SocGen, Banca Tiriac si UniCredit au acum ratingul "A-", in crestere cu o treapta fata de nivelul anterior, "BBB+".
Miscarea vine dupa ce saptamana trecuta agentia a imbunatatit si ratingul acordat Romaniei la "BBB", de la "BBB-", precum si plafonul de tara, la "A-", de la "BBB+".
Fitch a imbunatatit ratingul BCR la "BBB-", de la "BB+". Totodata, ratingul pe termen scurt a fost majorat la "F3", de la "B". Analistii Fitch subliniaza ca ratingurile bancii raman sub supraveghere, cu perspective pozitive, in asteptarea finalizarii tranzactiei prin care austriecii de la Erste Bank vor prelua controlul BCR. Astfel, la finalizarea tranzactiei - asteptata pentru 21 septembrie- calificativele BCR vor fi probabil imbunatatite. Deocamdata, ratingurile BCR reflecta cresterea capacitatii statului de a oferi sustinere bancii in cazul in care ar fi necesar.
In cazul Bancii Tiriac, Fitch a imbunatatit ratingul "support" (pentru sprijinul pe care banca il poate primi de la actionarul majoritar, Bank Austria Creditanstalt) la "1" de la "2". Totodata, agentia a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen scurt la "F2", respectiv ratingul individual la "D". Perspectivele sunt stabile.
Si in cazul UniCredit si BRD, agentia a imbunatatit ratingul "support" la "1", confirmand celelalte calificative.
Fitch a trecut rating-ul Bancpost sub perspectiva Pozitiva, dupa ce o actiune similara a fost realizata si pentru calificativul actionarului sau majoritar, EFG Eurobank. Grupul elen are ratingul "A-". O imbunatatire a ratingului Bancpost este permisa de imbunatatirea plafonului de tara. Bancpost are calificativele "BBB+" pentru datoriile pe termen lung, respectiv "F2" pentru cele pe termen scurt.
Agentia de rating nu a intreprins nicio actiune in ceea ce priveste rating-ul ProCredit Bank. Banca a obtinut anul trecut calificativul "BB+" de la Fitch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO