Bănci și Asigurări

Fluctuatii puternice pe piata valutara

15.07.2004, 00:00 43

Dolarul a castigat de la inceputul saptamanii 280 de unitati, fiind evaluat ieri la 33.155 de lei. Moneda americana scazuse la inceputul saptamanii sub pragul de 33.000 de lei, cursul calculat de Banca Nationala fiind de 32.875 de lei, cea mai scazut nivel atins de moneda americana de la sfarsitul lunii martie. Fata de cotatia de marti, dolarul a castigat ieri 73 de unitati. Doalrul valora la inceputul lunii la 33.384 de lei, in timp ce cea mai mare apreciere dateaza din 14 mai, cand dolarul a fost evaluat la 34.337 de lei.
Deprecierea puternica inregistrata de dolar la Bucuresti, la inceputul saptamanii, a fost alimentata de atat de evolutia inregistrata pe pietele internationale, cat si de scaderea cursului euro/leu pe piata interna. Revirimentul monedei americane se explica astel prin cresterea cursului euro/leu, pe de o parte, si prin scaderea cotatiilor dolar/euro pe pietele internationale pe de alte parte.
Euro a depasit ieri, pentru prima data de la sfarsitul lunii ianuarie, pragul de 41.000 de lei. Astfel, dupa o serie de interventii puternice, Banca Nationala a calculat ieri un curs de 41.006 de lei pentru un euro, in crestere cu 64 de unitati mai mult decat in ziua precedenta.
In aceste conditii, depreciere nominala a euro fata de leu calculata de la ianceputul anului s-a redus la 0,6%, in timp ce dolarul pastreaza o apreciere de 1,83%. Comparativ cu aceeasi perioada a lunii iunie, euro marcheaza o apreciere de 0.58%, in timp ce dolarul este mai slab cu 2,2%. Deprecierea puternica a dolarului la Bucuresti, alimentata de evolutia pe pietele internationale, a dus la diminuarea recentei aprecieri a leului fata de cosul valutar pana la 0,03%.
Dolarul se depreciase vineri pe pietele internationale pana la un minim de 1,2425 de dolari/euro. In ultimele zile dolarul a redus insa o parte din deprecierea inregistrata fata de euro, cursul atingand ieri o minima de 1,2370 de dolari/euro, in ciuda previziunilor analistilor, care indicau o apreciere a paritatii pana la 1,25 doari/euro. Deprecierilor dolarului pe pietele internationale a fost determinata de scaderea ritmului de creare de noi locuri de munca in Statele Unite, care indica o diminuare a cresterii economice. Aceasta perspectiva facea putin probabila o noua majorare a dobanzii de interventie a Bancii Federale a SUA, ceea ce a dus la scaderea interesului fata de dolar. Scaderea deficitului comercial in luna mai si asterptarile legate de o noua crestere a inflatiei fac insa probabila o noua majorare a dobanzilor Bancii Federale, pietele reactionand, moderat, la aceasta ipoteza.
Interventia puternica a Bancii Nationale de marti a dus la inregistrarea unui nou record al tranzactiilor pe piata valutara: 567,8 milioane de euro. Dealerii estimeaza cumpararile de valuta de martI ale BNR la 80 - 100 de milioane de euro. La stabilirea acestui record au contribuit, de asemenea, sumele mari cumparate de banci de la clienti, care au ajuns marti la 128,4 milionae de euro. In aceste conditii, excedentul de valuta s-a ridicat la 50 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare s-a ridicat marti la peste 439 de milioane de euro, mai mult decat dublul unei zile normale.
Astfel, au fost depasite recordurile stabilite la sfarsitul lunii iunie, cand volumul total al tranzactiilor a fost cu 50 de milioane mai mic.
Banca Nationala a intervenit si ieri, atragand de pe piata, spun jucatorii, intre 25 si 35 de milioane de dolari.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.880/40.910 lei/euro. In primele ore ale sedintei, tranzactiile s-au efectuat la nivelul deschiderii. In jurul pranzului cumpararile substantiale de valuta au determinat aprecierea cotatiilor, care au crescut treptat pana la o maxima de 41.000/41.020 de lei/euro. Pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare paritatea a scazut usor, piata inchizandu-se in cotatii de 40.985/41.015 lei/euro. "Piata a fost ieri destul de agitata, desi tranzactiile au decurs mai calm decat marti. Volumele tranzactionate au ramas peste media unei zile normale", a comentat un dealer. Dupa aceste doua interventii, analistii considera ca excedentul de valuta din piata a fost epuizat, cel putin temporar,astfel incat nu vor aparea corectari imediate ale cotatiilor, asa cum s-a intamplat in trecut.
Banca Nationala a intervenit si ieri pe piata monetara, pentru a strage banii aruncati in piata prin cumpararile de valuta. La licitatia de ieri au fost plasate depozite pe o luna in valoare de 4.190 de miliarde de lei, sub valoarea planuita de 6.000 de miliarde de lei. Aceasta este a patra sedinta consecutiva in care BNR intervine pentru a seriliza excesul de lichiditate de moneda de pe piata monetara.
liviu.chiru@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO