Bănci și Asigurări

Fondul Proprietatea a incasat 242 mil. euro dupa vanzarea BCR

06.11.2006, 18:09 14

Fondul Proprietatea asteapta sa primeasca 242,5 mil. euro, reprezentand suma incasata de stat din vanzarea a 4% din actiunile BCR, pe care ii va plasa pentru inceput in depozite bancare, a declarat presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu.
"Am transmis, in urma cu trei zile, la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) o informare referitoare la faptul ca avem dreptul la banii din privatizarea BCR, conform legii", a spus Paunescu.
Privatizarea BCR a fost incheiata pe 12 octombrie, cand Erste Bank a virat suma de 2,2 mld. euro in contul escrow deschis de statul roman la Citibank Londra pentru plata a 36,8% din actiunile BCR.
Paunescu a mentionat ca Fondul nu a primit de la AVAS niciun raspuns in ceea ce priveste modalitatea, moneda sau data primirii banilor.
Potrivit Legii 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, la Fondul Proprietatea se vor vira diverse sume printre care si cele primite din vanzarea catre investitorul strategic a 4% din actiunile BCR.
In absenta unui plan de investitii, cele mai bune si sigure plasamente raman depozitele bancare, a adaugat Paunescu.
"Incercam sa dispersam riscul cat mai mult si nu ne-am dori sa plasam intr-o singura banca mai mult de 24 mil. euro, dar depinde si de dobanzile oferite", a explicat Paunescu.
Intr-un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea legislatiei aferente Fondului Proprietatea sunt incluse si precizari care stabilesc politica investitionala provizorie, pana la desemnarea administratorului.
Aprobarea proiectului a fost amanata, in conditiile in care nu s-a ajuns la un acord cu AVAS in privinta continutul anexei care include companiile din portofoliul Fondului. Aproximativ 20 de companii neviabile vor iesi din portofoliul Fondului, insa numarul firmelor care vor intra nu a fost inca stabilit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO