Bănci și Asigurări

Francezii de la Groupama, in negocieri exclusive pentru preluarea Asiban

Francezii de la Groupama, in negocieri exclusive pentru preluarea Asiban
04.04.2008, 20:40 36

Grupul francez Groupama a intrat in negocieri exclusive cu BCR, BRD-SocGen, CEC si Banca Transilvania pentru preluarea companiei de asigurari Asiban, a anuntat ieri Rothschild, consultantul bancilor in procesul de vanzare.
Groupama a castigat licitatia pentru achizitia asiguratorului, la care au mai participat patru grupuri financiare importante: AXA (Franta), Eureko (Olanda), Aegon (Olanda) si Generali (Italia). Francezii au avut cea mai buna oferta, de circa 350 de milioane de euro, potrivit unor surse din piata. Aceleasi surse afirma ca cea mai mica oferta pentru Asiban a fost de 310 milioane de euro.
Groupama si bancile au ajuns deja la un acord in ceea ce priveste principalele conditii ale tranzactiei. "Perfectarea contractului aferent acestei tranzactii va presupune obtinerea prealabila a autorizatiilor necesare cerute de lege. O declaratie ulterioara pe aceasta tema va fi facuta odata cu semnarea contractului", se precizeaza intr-un comunicat al Rothschild.
Anuntul facut miercuri seara de banca de investitii confirma informatiile publicate in editia de ieri a ZF, potrivit carora Groupama este castigatorul licitatiei pentru Asiban.
Cele patru banci, care detin fiecare 25% din Asiban, au mai fost consiliate in procesul de vanzare de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii si de Concept Business Consult. Consultantii Groupama sunt Raiffeisen Investment si casa de avocatura Gide Loyrette Nouel.
In urma acestei tranzactii, Groupama va ajunge sa detina trei companii de asigurari pe piata locala. In decembrie 2007 francezii au finalizat preluarea BT Asigurari, o companie din top 10, pentru care au platit 100 de milioane de euro. La inceputul acestui an, francezii au anuntat achizitia diviziei de asigurari a grupului maghiar OTP, care detine in Romania OTP Garancia Asigurari, o companie de mici dimensiuni.
Asiban, infiintata in 1996, este a treia companie de asigurari de pe piata locala, cu afaceri de circa 186 de milioane de euro in 2007 si o cota de piata de 8,6%.
"Pentru Groupama, aceasta achizitie reflecta angajamentul sau strategic de a-si dezvolta activitatea internationala, devenind astfel un jucator international de referinta, in special pe pietele Europei Centrale. Romania reprezinta un obiectiv major al acestei strategii, materializata deja prin achizitia societatilor de asigurare BT Asigurari si OTP Garancia Asigurari, ultima dintre acestea urmand a fi finalizata dupa obtinerea autorizatiilor cerute de lege", se precizeaza in acelasi comunicat.
Odata cu preluarea Asiban, Groupama ajunge al treilea jucator din industria asigurarilor, cu o cota de 13%, dupa Vienna Insurance Group (Austria), care detine 37% din piata si Allianz (Germania), care are o cota de circa 17%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO