Bănci și Asigurări

Francul s-a oprit deasupra pragului de 4 lei după nouă zile consecutive de scădere

Francul s-a oprit deasupra pragului de 4 lei după nouă...

Autor: Liviu Popescu

17.08.2015, 00:00 512

Francul elveţian, de evoluţia căruia depinde valoarea ratei lunare a 75.000 de debitori, şi-a stopat la finalul săptămânii trecut tendinţa descendentă consemnată timp de nouă şedinţe consecutiv şi a închis vineri la 4,07 lei, în urcare uşoară faţă de ziua precedentă. Moneda elveţiană a înregistrat pe parcursul săptămânii trecut niveluri minime ale ultimilor şapte luni, cel mai scăzut nivel fiind atins joi, respectiv 4,05 lei. Pe de altă parte, referinţa anunţată de BNR pentru un euro a crescut vineri cu 0,3% faţă de şedinţa precedentă, cel mai accelerat ritm de creştere din ultimele şase săptămâni, şi a ajuns la 4,42 lei, în timp ce dolarul s-a depreciat uşor şi a rămas sub pragul de 4 lei.

Deprecierea leului în faţa euro vine în contextul publicării datelor despre Produsul Intern Brut (PIB) sub estimările analiştilor. PIB-ul a crescut cu doar 0,1% în al doilea trimestru, comparativ cu primele trei luni ale anului, în condiţiile în care analiştii de la ING se aşteptau la un avans de 0,9%. Aceştia se aşteaptă la presiuni de depreciere pe moneda naţională în perioada următoare. „Este probabil ca acestea să fie simţite odată ce lichiditatea revine la valori normale după perioada de vacanţă”, scriu analiştii de la ING într-un raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO