Bănci și Asigurări

Franks: Investiţiile, sănătatea şi arieratele rămân principalele provocări pentru perioada următoare

Autor: Marius Radu - Mediafax

07.11.2011, 16:57 641

Realizarea investiţiilor publice, a reformelor în sistemul sanitar şi reducerea arieratelor rămân principalele provocări pentru care autorităţile române trebuie să acorde o atenţie continuă, a declarat luni şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

"Există unele provocari fiscale importante ce vor impune o atenţie continuă. În primul rând, Guvernul trebuie să continue eforturile pentru a impulsiona investiţiile publice", a spus Franks.

El spune că acest obiectiv este realizabil, mai ales în contextul reducerii cofinanţării naţionale pentru proiecte cu fonduri europene.

"Atractivitatea fondurilor europene nu a fost niciodata mai mare", a afirmat Franks.

Oficialul FMI a adăugat că este esenţial ca proiectele care au cel mai mare impact să beneficieze de prioritate.

Guvernul şi FMI au convenit asupra unei liste cu 100 de proiecte de investiţii prioritare şi cu finanţare de la UE. Valoarea cumultaă acestor proiecte este de aproximativ 8 miliarde de euro.

A doua provocare, în opinia oficialului FMI, este sistemul sanitar.

"Cereriile din sistem sunt mai mari decât resursele, ceea ce slăbeşte sănătatea financiară a sistemului. Resursele sunt ineficient cheltuiete privând-i pe cei nevoia:i", a adăugat Franks.

Cea de-a treia problemă vizează eliminarea problemelor arieratelor.

"Autorităţile au eliminat aproape în totalitate arieratele bugestului de stat şi asigurări sociale, dar autorităţile abia încep să se concentreze pe arieratele întreprinderilor de stat. Aceste facturi neplătite reprezintă o frână majoră în calea creşterii pentru că firmele care au aceste datorii nu au bani de investiţii", a mai spus Franks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO